12 Verdienmodellen op het internet
12 Verdienmodellen op het internet
02 augustus 2016 
6 min. leestijd

12 Verdienmodellen op het internet

Het internet biedt veel bijzondere mogelijkheden, ook om online geld te verdienen. Via het internet kun je thuiswerken en geld verdienen vanuit huis. Je kunt bij je gezin zijn, er zijn voor je kinderen en er ook nog eens voor zorgen dat je de rekeningen kunt betalen. Het internet kan er ook voor zorgen dat je simpelweg een paar honderd euro per maand extra te besteden hebt naast het inkomen vanuit je huidige baan.

Veel bloggers die online veel bezoekers krijgen kunnen niet leven van hun blog, simpelweg omdat zij een verkeerd of geen verdienmodel hebben toegepast voor hun blog. In dit artikel geef ik je een overzicht van de mogelijkheden die er zijn om internet marketing toe te passen om zo geld te kunnen verdienen via het internet.

Het prettige van geld verdienen via het internet is dat je locatie onafhankelijk bent en veel vrijheid hebt in waar en wanneer je gaat werken. Voor veel mensen is dit een manier om een leuker leven te lijden.

[TIP!] Al deze verdienmodellen zijn toe te passen in combinatie met een goede Content Marketing Strategie.

Heb je een bijzonder talent of ben je goed in je vak, dan kun je online trainingsprogramma’s maken. In een online trainingsprogramma leer je jouw klanten hoe zij iets kunnen toepassen. Voor dit programma kun jij een bepaald bedrag vragen.

De prijzen voor een trainingsprogramma lopen uiteen, zo kun je deelnemen aan een online training voor 47 euro maar er zijn ook trainingen waarvoor je 2500 euro betaald. Op basis van de inhoud en de waarde van de training kun je zo een goed inkomen opbouwen.

Via het internet kun je software verkopen, voordat je software kunt verkopen zul je eerst een software tool moeten ontwikkelen. Dit kost vaak meer tijd dan een online trainingsprogramma en vaak ook meer geld. Een softwareprogramma ontwikkelen is niet de makkelijkste manier om geld te verdienen.

Wanneer je eenmaal een software tool hebt ontwikkeld kun je deze tegen een maandelijkse betaling verkopen. Voorbeelden van softwarebedrijven zijn Leadpages, Clickfunnels, Enormail, SEOshop etc.

De meeste softwarebedrijven rekenen hier een maandelijks bedrag voor, zo kun je een passief inkomen opbouwen. Je werkt er hard voor om nieuwe klanten gebruik te laten maken van jouw tool en vervolgens blijven ze lid en blijven ze je iedere maand een X bedrag betalen.

Een goed verdienmodel kan ook zijn: Memberships. In een membership geef je bijvoorbeeld trainingen of een andere vorm van waarde. Een goed voorbeeld van succesvolle memberships zijn Netflix, Spotify & Vodafone.

Deze bedrijven rekenen iedere maand een X bedrag om jou een dienst te kunnen leveren. Doordat de inkomsten van deze diensten terugkerend zijn kun je de verdiensten gaan berekenen en inschattingen maken welk deel van je inkomsten vast is.

Memberships zijn een goede basis van een bedrijf omdat je enerzijds terugkerende inkomsten krijgt en anderzijds energie kunt stoppen in het krijgen van nieuwe klanten wat direct ook meer inkomsten met zich meebrengt.

Met de komst van het internet zijn er een boel nieuwe functies gekomen, ook is er meer vraag naar werk van grafisch vormgevers bijvoorbeeld. Ook online kun je als freelancer een prima inkomen verdienen.

Voorbeelden van werk wat gedaan moet worden zijn: teksten schrijven, website bouwen, online marketing, klantenservice, vormgeving, reactief werk, social media management etc.

Een webwinkel beginnen is één van de meest bekende methodes om een extra inkomen te verdienen op het internet. Een klein percentage kan echt leven van de inkomsten uit een webwinkel. Voor het overgrote deel van de webwinkeliers is een webwinkel enkel een extra inkomen waarmee ze toch een extra dagje uit kunnen en in plaats van in eigen land op vakantie te gaan, de zon op te kunnen zoeken.

Een potentieel nadeel van het starten van een webwinkel is dat je hiervoor producten moet inkopen en een voorraad krijgt. Je moet producten gaan inpakken en verzenden, hierdoor ben je niet volledig locatie onafhankelijk.

Je kunt er ook voor kiezen om een webwinkel op dropshipping basis te beginnen. Met dropshipping heb je geen eigen producten en eigen voorraden maar verkoop je andermans producten. Wanneer je een product hebt verkocht verzend de eigenaar van het product de bestelling en hou jij een percentage van de omzet voor jezelf.

[Lees verder over dropshipping]

Leads genereren & verkopen

Met de juiste content marketing strategie kun je een boel waardevolle leads genereren waar grotere organisaties geen gebruik van maken of het simpelweg niet op de goede manier doen. Het voordeel van een kleinere organisatie is dat je dit soort strategieën makkelijker kunt omarmen.

Waardevolle leads in beleggingen, verzekeringen, hypotheken e.d worden hoge commissies voor betaald. Op deze manier kun je het genereren en verkopen van leads als verdienmodel toevoegen aan jouw business.

Een ander verdienmodel wat vaak wordt toegepast is affiliate marketing, met affiliate marketing promoot je andermans producten of diensten en per verkocht product krijg je dan een vergoeding of commissie.

Ook om affiliate marketing als winstgevend verdienmodel in te zetten is een goede content marketing strategie van groot belang. Met de juiste content kun je de juiste doelgroep aantrekken en converteren.

[Lees verder over affiliate marketing]

Het verkopen van advertenties kan een lucratieve business zijn. Voordat dit verdienmodel interessant wordt is het wel van belang dat je al veel bezoekers krijgt, het liefst in een specifieke markt.

Met veel bezoekers op je website kun je bedrijven een vast bedrag laten betalen om hun advertentie weer te geven op jouw website maar ook kun je een vergoeding per klik of een commissie per verkoop ontvangen.

Nogmaals, als starter is dit verdienmodel niet het beste verdienmodel omdat het verkopen van advertenties vaak om bezoekersaantallen gaat. Als bestaande business kun je dit verdienmodel wel toevoegen.

Een e-book is een ander woord voor een digitaal boek. Een e-book kan inspirerend zijn en bestaan uit waardevolle tips, een oplossing bieden voor een probleem maar een e-book kan ook simpelweg een meeslepend verhaal zijn zoals een normaal boek.

Deze digitale boeken hoef je niet te laten drukken en dat scheelt dus drukkosten. Ook de levering van deze boeken hoeft geen geld te kosten omdat je deze simpelweg per mail, digitaal kunt leveren.

Een e-book kun je verkopen voor een paar tientjes en dit is eigenlijk 100% winstmarge. Dat maakt het interessant om digitale e-books te gaan verkopen.

In amerika kun je veel e-books, online trainingen en software kopen met “private label rights”. Hierdoor krijg je de rechten om het e-book, de online training of de software aan te passen, je eigen naam hieraan te verbinden en te verkopen.

Wanneer je geen schrijver bent of wanneer je hier geen tijd voor hebt dan is dit een ideale manier om een verdienmodel aan je website toe te voegen.

Als virtual assistant help je online ondernemers met hun activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld de klantenservice uit handen nemen, webinars inplannen, agenda bijhouden, klanten ondersteunen, techniek uit handen nemen etc.

Je werkt voornamelijk vanuit huis en je kunt meerdere klanten tegelijk bedienen. Jij bent een belangrijk iemand binnen de organisatie, jij bind de touwtjes aan elkaar. Je ondersteund een online ondernemer. Hiervoor kun je een maandelijks tarief berekenen of je kunt dit freelance doen en per uur betaald krijgen.

Kopen en verkopen via Marktplaats & eBay

Marktplaats & eBay zijn twee grote marktplaatsen waarop je producten kunt kopen en verkopen. Het kopen en verkopen van producten is één van de makkelijkste manieren om geld te verdienen via het internet.

Je kunt zelfs producten verkopen die jijzelf nog helemaal niet hebt gekocht. Via eBay kun je vaak producten goedkoop aanschaffen in de UK waardoor de levertijd wat langer is, in de tussentijd kun jij het product via Marktplaats verkopen om het vervolgens pas te bestellen en direct naar de klant te laten versturen.

Heb je deze artikelen al gelezen:

Wil je jouw Facebook en Instagram Marketing uitbesteden? Wij verzorgen Facebook Marketing & Advertising voor bedrijven. Ook verzorgen wij de inrichting van Funnels en Marketing Automation? Wij helpen je graag, neem gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Youri Meuleman is de oprichter van OVA B.V. en mede-eigenaar bij MailBlue B.V. Hij specialiseert zich in het exponentieel laten groeien van bedrijven door het inzetten van funnels & advertising. In 2017 liet hij MailBlue B.V. 2887,5% groeien in bedrijfsresultaat na overname zonder tussenkomst van externe financierders. Naast zijn eigen ondernemingen ondersteunt hij ondernemers om extreme groei te realisereren in hun business door middel van online trainingsprogramma's en zijn z'n ebooks meer dan 92.000x gedownload.
K Hunen
Door

K Hunen

op 02 Apr 2018

erg nuttig bedankt Youri

Week 4 – Guides For Business Blog
Door

Week 4 – Guides For Business Blog

op 16 Aug 2020

[…] Meuleman, Y. (2016, 2 augustus). 12 Verdienmodellen op het internet. Geraadpleegd op 28 juni 2020, van https://ova.nl/algemeen/12-verdienmodellen/ […]

Reactie plaatsen

Maak jij nog geen gebruik van MailBlue?

Blue Academy