Overal wordt veel aandacht besteed aan de juiste e-mail marketing software en manieren om je omzet te verhogen door middel van e-mail marketing. Een minder sexy onderwerp – maar eigenlijk wel de allerbelangrijkste – is e-mail deliverability. Immers kan een e-mail nog zo goed zijn, als hij niet ontvangen wordt dan ben je nergens.
Wat is e-mail deliverability eigenlijk?
Simpel gezegd is e-mail deliverability het percentage e-mails dat de inbox haalt. Dat is dus iets anders dan de delivery rate! Want deze laatste geeft slechts aan of de mail is ontvangen door de server van de provider van de ontvanger. Deze neemt het aantal mails die door de spamfilter worden tegengehouden dus niet mee in de berekening. Zo kan het voorkomen dat je e-mail delivery rate 98% is, terwijl in werkelijkheid maar 80% van de mails daadwerkelijk de inbox van de ontvanger heeft behaald. Daarom is het beter om uit te gaan van de e-mail deliverability in plaats van de delivery rate.
Zorg dat je niet in de spambox terecht komt
Je kent het wel: dagenlang ben je in afwachting van een e-mail, maar hij verschijnt maar niet in je mailbox. Toch maar even je spambox checken en ja hoor, daar is hij. En dat terwijl hij van een doodnormale betrouwbare afzender komt. Herken je dat? Je wil natuurlijk niet dat dit met jouw mailings gebeurt! Of nog erger: dat de spamfilter jouw e-mail tegenhoudt en deze helemaal niet in de mailbox van de ontvanger terecht komt. Daarom moet je zorgen dat je een goede sender reputation opbouwt en de spamfilters jou zien als een betrouwbare afzender. Hoe je dat doet leg ik je uit in deze blog.
Hoe werkt een spamfilter?
First things first: hoe werkt een spamfilter eigenlijk? In de eerste instantie letten spamfilters vooral op inhoud zoals bepaalde keywords die als spam worden gezien, taalgebruik en hoe zwaar de e-mail is. Maar ze worden steeds slimmer: zo letten ze tegenwoordig ook op het IP-adres van de verzender. is het aantal e-mail dat vanaf dit IP-adres wordt verzonden opeens exponentieel gegroeid, dan is dit een teken voor de spamfilter dat er iets niet in de haak is.
Dit kan je zelf doen om e-mail deliverability te verbeteren
Met het grote aantal e-mails van tegenwoordig moet je strijden om een plekje in de inbox van je ontvanger. Providers worden steeds slimmer en kunnen steeds beter filteren. Een 100% garantie om in een mailbox terecht te komen heb je nooit. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten en waarmee je de kans toch aanzienlijk vergroot.
1 Zorg voor relevante inhoud
Zorg ervoor dat de inhoud aansluit op de interesses van de ontvanger. Dat zorgt ervoor dat meer mensen je e-mails openen en dat je een betere sender reputation opbouwt. Het opbouwen van een mailinglijst met mensen die geïnteresseerd zijn in jouw product is een goed begin. E-mail marketing software kan je verder helpen door middel van het monitoren van interesses van je ontvangers en toekennen van labels waardoor je inhoud nóg relevanter wordt.
2 Experimenteer met inhoud
Sommige doelgroepen hebben liever korte e-mails, terwijl anderen ervan houden om uitgebreide teksten te lezen. Hetzelfde geldt voor het aantal afbeeldingen, het taalgebruik etc. Kom erachter wat jou lezers willen door te experimenteren met inhoud. Maak je gebruik van een e-mail marketing software dan kan je dit vaak gemakkelijk doen door middel van A/B testen.
3 Bedenk een aantrekkelijke onderwerpregel
Maak hem specifiek, maar ook weer niet té specifiek. Een onderwerpregel met een aanbieding voor schoenen van merk X zal alleen mensen aantrekken die ook daadwerkelijk op zoek zijn naar schoenen en van dit merk houden. Een onderwerpregel die korting aangekondigd op “jouw favoriete kledingmerk” is daarentegen aantrekkelijker voor een breed publiek. Maar zorg er wel voor dat de inhoud van de onderwerpregel overeenkomt met de inhoud van de e-mail zodat mensen niet teleurgesteld raken en zich afmelden.
4 Pas op dat je e-mails niet te zwaar worden
Dat betekent niet te veel emoticons in de mail of in de titel (één of twee echter zorgt ervoor dat je juist opvalt!) en niet te veel en te grote afbeeldingen. Zorg er in ieder geval voor dat je e-mails niet zwaarder zijn dan 250kb.
5 Personaliseer de afzender
Vermijd al te algemene afzenders als “info” en vermeld altijd een naam of bedrijfsnaam. Gebruik bijvoorbeeld “Lisa van kledingwinkel X” als afzender.
6 Zorg dat ontvangers jou toevoegen aan hun contactenlijst
Bij voorkeur plaatst je dit aan de onderkant van je e-mail om niet te opdringerig over te komen. Als een ontvanger jou toevoegt aan de contactenlijst dan betekent dit automatisch dat het gevaar om in de spambox terecht te komen geweken is. En dat heeft dan weer invloed op (je voelt ‘m al aankomen): de sender reputation!
7 Maak afmelden gemakkelijk
Niet alleen is dit wettelijk verplicht, maar is ook beter voor je sender reputation. Is de link om je af te melden niet duidelijk aanwezig dan is de kans groot dat ontvangers je e-mails markeren als spam en dat heeft negatieve gevolgen voor je reputatie. Natuurlijk wil je liever niet dat mensen zich afmelden. Daarom raad ik je aan om bovenstaande tips in acht te nemen 😉
8 SPF, SenderID en DKIM
Deze drie factoren helpen de server met het identificeren van de afzender. In andere woorden: ze bevestigen dat de e-mail daadwerkelijk van jou (en betrouwbare afzender) afkomstig is. Dat is belangrijk omdat spamfilters vandaag de dag naar de betrouwbaarheid van afzenders kijken alvorens ze door te laten naar de e-mail box van je ontvangers. Gebruik je een e-mail marketing software zoals MailBlue dan ben je automatisch voorzien van een DKIM en SenderID met een goede reputatie. Maar de software biedt ook een optie om je eigen SenderID/SPF te koppelen.
Bovenstaande stappen helpen jou om je inhoud te verbeteren en daarmee je e-mail deliverability. Goed te doen, toch? 😉
Gezien je interesse hebt getoond in e-mail deliverability ga ik ervan uit dat je al goed bezig bent met je e-mail marketing strategie. Heb je daarbij hulp nodig of ben je benieuwd of je hier nog meer uit kan halen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.