Is een double opt-in verplicht in Nederland?
Is een double opt-in verplicht in Nederland?
28 juni 2016 
2 min. leestijd

Is een double opt-in verplicht in Nederland?

Single opt-in, double opt-in wat is dat nu eigenlijk en wat is verplicht in Nederland? In dit artikel geef ik je alle ins en outs wat betreft de wet- en regelgeving omtrent de double opt-in regeling in Nederland.

Wanneer je actief bezig bent met e-mailmarketing dan zul je merken dat de meeste e-mailmarketing systemen het verplichten om een double opt-in in te stellen, waarom? Omdat dit in een aantal landen verplicht is.

Wat je vervolgens ziet is dat veel mensen wel de moeite nemen om hun naam en e-mailadres achter te laten op jouw optinpagina maar vervolgens niet meer de moeite nemen om de double opt-in mail in hun mailbox te openen of te bevestigen. Zonde van je advertentiekosten!

In Nederland is het krijgen van een double opt-in bevestiging niet verplicht (Bron: Data Driven Marketing Association, DDMA) maar het versturen van de double opt-in bevestiging zorgt er wel voor dat je enkel en alleen kwalitatieve e-mailadressen verzameld in jouw e-mailmarketing software.

Doordat de ontvanger van de mail zijn email bevestigd weet je zeker dat deze persoon geïnteresseerd is in wat jij te melden hebt en dat de e-mailadressen echt zijn.

Aan jou natuurlijk de keuze of je gaat voor een single opt-in of een double opt-in, beide hebben voor- en nadelen. Persoonlijk kies ik altijd om genoegen te nemen met de single opt-in, simpelweg omdat soms wel 50% van de ingeschreven e-mailadressen niet wordt bevestigd en dat je via deze weg meer uit je mailinglijst en dus je advertentiebudget kunt halen.

Vergeet niet dat je wel verplicht bent om in iedere mail een uitschrijflink te plaatsen en dat het verstandig is om een relatie op te bouwen met de lezers van jouw mailings. Spammen is natuurlijk not-done en doet meer afbreuk dan dat het goed doet.

Heb je deze artikelen al gelezen:

Wil je jouw Facebook en Instagram Marketing uitbesteden? Wij verzorgen Facebook Marketing & Advertising voor bedrijven. Ook verzorgen wij de inrichting van Funnels en Marketing Automation? Wij helpen je graag, neem gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Youri Meuleman is de oprichter van OVA B.V. en mede-eigenaar bij MailBlue B.V. Hij specialiseert zich in het exponentieel laten groeien van bedrijven door het inzetten van funnels & advertising. In 2017 liet hij MailBlue B.V. 2887,5% groeien in bedrijfsresultaat na overname zonder tussenkomst van externe financierders. Naast zijn eigen ondernemingen ondersteunt hij ondernemers om extreme groei te realisereren in hun business door middel van online trainingsprogramma's en zijn z'n ebooks meer dan 92.000x gedownload.
AC
Door

AC

op 05 Apr 2018

Hi Youri, Is het gebruik van een double opt-in momenteel niet sowieso een ''must'' omtrent de Europese privacy regels?

Reactie plaatsen

Maak jij nog geen gebruik van MailBlue?

Blue Academy