Hoe kun je een ebook maken en schrijven?
Hoe kun je een ebook maken en schrijven?
12 april 2016 
7 min. leestijd

Hoe kun je een ebook maken en schrijven?

Wil je een ebook schrijven? Gaaf! Een ebook kan voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Je kunt een ebook schrijven om weg te geven, om te ruilen voor een naam en e-mailadres of natuurlijk om te verkopen. Je kunt je ebook natuurlijk ook laten afdrukken, dit is sowieso leuk om in je eigen boekenkast te hebben staan. In deze blog ontdek hoe je een ebook kan schrijven en welke stappen je kunt zetten.

Voordat je een ebook kunt gaan schrijven moet je natuurlijk een onderwerp hebben waarover je het ebook gaat schrijven. Afhankelijk van het doel van het ebook kun je ervoor kiezen om het ebook heel uitgebreid te maken of om er een specifiek onderwerp aan te hangen. Wanneer je je ebook op je website gaat aanbieden als download of als verkoop dan raad ik je aan om het ebook heel specifiek te maken.

Wanneer iemand op het internet op zoek is naar informatie is diegene vaak opzoek naar een specifieke oplossing. Door je ebook specifiek te maken sluit je dan wel een deel van de bezoekers uit maar je ebook gaat vaker gedownload worden omdat deze specifiek is.

Om vanuit het niets een heel ebook te schrijven is soms niet even makkelijk. Je kunt daarom op meerdere manieren beginnen met het schrijven van jouw ebook.

Zelf begin ik altijd met het uitwerken van de inhoudsopgave. Ik werk in een mooi boek van ‘Paperblanks’ en daarin schrijf ik het onderwerp van het ebook op en laat ik alles landen wat me te binnen schiet.

Paperblanks

Dit doe ik altijd op een inspirerende plek, een mooie koffiebar of in het buitenland bijvoorbeeld. Van zulke locaties krijg ik energie en kan ik goed nadenken over wat ik wil vertellen in een ebook.

Op zo’n locatie neem ik dan 30 – 60 minuten, zonder internet, om het ebook uit te werken. De meeste ebooks die ik heb geschreven zijn ontstaan uit onderwerpen die ik heb meegemaakt of waarmee ik successen heb behaald. In deze 30 – 60 minuten denk ik na wat er allemaal is gebeurd tijdens zo’n project bijvoorbeeld.

Uit alles wat mij daar te binnenschiet maak ik onderwerpen. en van die onderwerpen maak ik vervolgens de inhoudsopgave omdat je in sommige onderwerpen meerdere subonderwerpen aan het licht wilt brengen.

Wanneer je de inhoudsopgave hebt geschreven zul je direct al weer nieuwe energie krijgen om het ebook af te schrijven. Je hebt namelijk een doel, je kunt de onderwerpen waar je over kunt schrijven letterlijk afstrepen en je weet wanneer je klaar bent.

Welke software heb ik nodig om een ebook te schrijven?

Om je ebook te schrijven heb je geen speciale software nodig. Dit kun je gewoon doen in de tekstverwerker die je altijd al gebruikt. Je kunt je ebook dus gewoon schrijven in Word of in Google Docs. Mijn laatste ebook heb ik geschreven in de notitie’s van mijn Apple Macbook, de opmaak komt later 😉

Kan ik een ebook schrijven als ik geen schrijver ben?

Wat nou als jijzelf echt geen schrijver bent, kun je dan wel een ebook schrijven? Natuurlijk 😉

Als jij zelf geen ebook wilt of kunt schrijven kun je ervoor kiezen om een tekstschrijver aan te nemen of op freelance basis in te huren. Ik raad je wel aan om dat de braindump zelf te doen op papier en de onderwerpen aan de tekstschrijver te geven.

Kun je wel goed praten over je onderwerp? Je kunt ook een video opnemen en deze laten uitschrijven door een tekstschrijver. Zo komt er op papier in ieder geval te staan wat jij hebt gezegd.

Je kunt ook wel zelf al een begin maken aan jouw ebook en vervolgens jouw ebook laten redigeren door een tekstschrijver. Hij kan dan alle spelling controleren en eventuele spelfouten uit je tekst halen. Ook kan hij de zinsopbouw veranderen wanneer deze onduidelijk is.

Heb je hier allemaal nou echt geen zin in dan kun je ook nog een PLR ebook kopen en vertalen via bijvoorbeeld MasterResaleRights een PLR ebook mag je namelijk doorverkopen en sommige mag je ook aanpassen / herschrijven en je eigen naam eronder plaatsen. Je kunt een PLR ebook natuurlijk ook altijd ter inspiratie gebruiken.

De titel van je ebook raad ik je aan pas na het schrijven van je ebook te bedenken. Wanneer je alles over een onderwerp gaat schrijven kun je van te voren wel een titel bedenken maar dat kan je ook belemmeren in je vrijheid om je ebook te schrijven.

Nadat je je ebook hebt geschreven weet je ook precies wat er in je ebook staat, dat is een goed uitgangspunt om een titel voor jouw ebook te bedenken.

Het doel van de titel moet zijn om mensen te verleiden jouw ebook te gaat lezen en/of downloaden. Het is hierbij belangrijk om specifiek te zijn. Veel internetgebruikers zijn opzoek naar een specifieke oplossing voor hetgeen zij me bezig zijn.

Ook al is je ebook gratis, je zult hem alsnog moeten vermarkten, je titel moet dus aantrekkelijk zijn.

Eerlijk is eerlijk, ik heb mijn eigen ebooks nog nooit zelf opgemaakt. Dit deel besteed ik altijd uit, maar je kunt in bijvoorbeeld Microsoft Word een template kiezen om je tekst daarin te plaatsen, dan heeft je hele ebook dezelfde look en feel.

Je kunt ook zelf eigen templates maken en helemaal aanpassen naar jouw smaak. Dit is alleen veel werk en laat ik liever over aan de profs. Je kunt dit klusje al voor een klein bedrag uitbesteden op Fiverr.com.

Een ebook cover / 3D afbeelding maken

Wanneer je je ebook hebt geschreven en deze wilt gaan vermarkten is het conversie verhogend op het moment dat er een afbeelding bij  het ebook staat, dan wordt het visual en kunnen bezoekers inschatten wat ze gaan ontvangen.

Je kunt zelf een ebook cover maken met bijvoorbeeld de software tool CoverActionPro dit kost je eenmalig 47 dollar maar dan kun je onbeperkt ebook covers maken, en ook dvd covers, software pakketten, magazines e.d.

Je kunt voor het maken van een ebook cover ook weer Fiverr.com gebruiken. Hier kun je een ebook cover laten maken voor een paar euro per ebook cover.

Tof dat je een ebook hebt geschreven! Nu wordt het tijd dat mensen en met name jouw doelgroep jouw ebook gaan lezen. Ook al is je ebook gratis. Zo logisch is het nog niet dat iedereen jouw ebook gaat downloaden en zijn / haar tijd gaat investeren om het ebook te lezen.

Je zult jouw ebook dus echt moeten gaan vermarkten, gebruik hiervoor jouw website, jouw sociale media profielen en maak advertentie’s om jouw ebook te promoten.

Geef bijvoorbeeld een paar euro per dag uit aan Facebook advertising om zo meer downloads van jouw ebook te krijgen, of investeer in Google Adwords. Zo ga je jouw ideale doelgroep bereiken.

Ik hoop dat dit artikel tot dusver al waardevol voor je is geweest. voordat je dit artikel afsluit wil ik je nog drie bonustips geven voor wanneer jij jouw eigen ebook gaat schrijven.

1: Laat je ebook drukken

Hoe cool is dat.. Jouw ebook in jouw boekenkast, wanneer er een klant langskomt of visite kun je jouw meesterwerk showen. Je kunt ook een groter aantal van jouw ebooks laten drukken en meegeven aan potentiële klanten. Het maakt jou de expert in jouw vakgebied.

2: Plaats een aanbod aan het einde van je ebook

Heb je er al eens aan gedacht om een aanbod te doen aan het einde van je ebook? Iemand heeft je ebook gedownload, vermoedelijk omdat hij/zij geïnteresseerd is in het onderwerp. Wanneer hij/zij alle tijd en moeite heeft genomen om jouw ebook door te lezen is hij/zij wellicht ook bereid om met je te gaan samenwerken en gebruik te maken van jouw aanbod.

3: Gebruik BetaalSociaal in combinatie met Facebook Ads

Wanneer jij jouw ebook gaat promoten via bijvoorbeeld Facebook Ads dan is het mega waardevol om BetaalSociaal te gebruiken om jouw ebook weg te geven.

Met BetaalSociaal krijgt iemand pas toegang tot jouw ebook nadat hij/zij het ebook heeft gedeeld via social media. Hierdoor krijg je niet alleen zijn/haar naam en mailadres maar ook creëer je hiermee een mega bereik met nieuwe (gratis) leads!

Heb je deze artikelen al gelezen:

Wil je jouw Facebook en Instagram Marketing uitbesteden? Wij verzorgen Facebook Marketing & Advertising voor bedrijven. Ook verzorgen wij de inrichting van Funnels en Marketing Automation? Wij helpen je graag, neem gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Youri Meuleman is de oprichter van OVA B.V. en mede-eigenaar bij MailBlue B.V. Hij specialiseert zich in het exponentieel laten groeien van bedrijven door het inzetten van funnels & advertising. In 2017 liet hij MailBlue B.V. 2887,5% groeien in bedrijfsresultaat na overname zonder tussenkomst van externe financierders. Naast zijn eigen ondernemingen ondersteunt hij ondernemers om extreme groei te realisereren in hun business door middel van online trainingsprogramma's en zijn z'n ebooks meer dan 92.000x gedownload.
Reactie plaatsen

Maak jij nog geen gebruik van MailBlue?

Blue Academy