Wat is Engagement Tagging in ActiveCampaign en hoe werkt het?
Wat is Engagement Tagging in ActiveCampaign en hoe werkt het?
13 september 2017 
3 min. leestijd

Wat is Engagement Tagging in ActiveCampaign en hoe werkt het?

Wist je dat je ActiveCampaign in het Nederlands en met Nederlandstalige support kunt gebruiken via partner MailBlue? Vraag een gratis proefaccount aan >>

Iemand schrijft zich in op jouw mailinglijst, maar na een tijdje worden je mailings niet langer meer geopend door deze persoon. Klinkt bekend?
Wil je de open ratio’s van jouw e-mails verbeteren? En wil je dat jouw e-mails terechtkomen bij de juiste segmenten van jouw doelgroep

Via ActiveCampaign kun je gebruik maken van zogenaamde ‘engagement automations‘. Een engagement automation is een automation waarin je inschrijvingen op jouw mailinglijst een ‘tag’ mee kunt geven aan de hand van interactie op de campagnes of juist geen interactie op de campagnes.

Hierbij is er sprake van ‘engagement tagging‘, wat simpelweg inhoudt dat je gaat analyseren in hoeverre een potentiële of bestaande klant jouw klant actief of juist inactief wat betreft het openen van jouw e-mails. 

ActiveCampaign heeft hier een aantal vooraf ingerichte automatiseringen voor die je als basis kunt gebruiken voor zo’n automation. Bij het aanmaken van een nieuwe automation kun je zoeken op ‘engagement’ en dan gaat het om de ‘part 1’ & ‘part 2’ automations.

Wat deze automations doen is dat iemand die interactie heeft een tag ‘Engaged’ krijgt en iemand die voor langere tijd geen interactie heeft getoond een tag ‘Disengaged’. Aan de hand van deze tags kun je vervolgens ook weer nieuwe automations starten.

Goed… Hoe ziet zo’n engagement automation er dan uit?

In ‘part 1’ worden er tags toegevoegd aan een gebruiker zoals ‘recent activity’ & ‘engaged’ en als er geen interactie heeft plaatsgevonden na – standaard – 30 dagen dan krijgen ze de tag ‘inactive’. Hierna kun je beslissen of je deze contacten wilt uitschrijven of juist een follow-up sturen om te kijken waardoor iemand inactief is geworden.

Het aantal dagen kun je in de automation zelf aanpassen, standaard ziet dit er als volgt uit:

Direct na het openen van een mail: contact krijgt tag ‘recent activity’ & ‘engaged’ , mocht een contact al de tags ‘inactive’ of ‘disengaged’ hebben dan worden deze tags weer verwijderd.

Na 7 dagen: tag ‘recent activity’ wordt verwijderd

Na 21 dagen: tag ‘engaged’ wordt verwijderd en tag ‘disengaged’ wordt toegevoegd

Na 30 dagen: tag ‘disengaged’ wordt verwijderd en tag ‘inactive’ wordt toegevoegd

In ‘part 2’ van de automation wordt er gekeken naar de verschillende triggers. Is er een mail geopend? Wordt er op een linkje geklikt? Wordt de website bezocht? Vervolgens wordt de automation ‘part 1’ gestart.

Op deze manier houd je je lijsten in ActiveCampaign / MailBlue schoon.

Heb je deze artikelen al gelezen:

Wil je jouw Facebook en Instagram Marketing uitbesteden? Wij verzorgen Facebook Marketing & Advertising voor bedrijven. Ook verzorgen wij de inrichting van Funnels en Marketing Automation? Wij helpen je graag, neem gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Youri Meuleman is de oprichter van OVA B.V. en mede-eigenaar bij MailBlue B.V. Hij specialiseert zich in het exponentieel laten groeien van bedrijven door het inzetten van funnels & advertising. In 2017 liet hij MailBlue B.V. 2887,5% groeien in bedrijfsresultaat na overname zonder tussenkomst van externe financierders. Naast zijn eigen ondernemingen ondersteunt hij ondernemers om extreme groei te realisereren in hun business door middel van online trainingsprogramma's en zijn z'n ebooks meer dan 92.000x gedownload.
Reactie plaatsen

Maak jij nog geen gebruik van MailBlue?

Blue Academy