Online Marketing Funnel: zo maak van je bezoeker een klant!
Online Marketing Funnel: zo maak van je bezoeker een klant!
24 februari 2019 
5 min. leestijd

Online Marketing Funnel: zo maak van je bezoeker een klant!

De online marketing funnel zorgt ervoor dat jouw bezoeker zijn bankpas en reader pakt om jou te betalen voor jouw product of dienst. Hoe gaat zo’n funnel nu eigenlijk in zijn werk?

Iedere bezoeker op jouw website is anders. Niemand is hetzelfde, terwijl alle bezoekers vaak wel hetzelfde worden behandeld. Dit zorgt ervoor dat onnodig veel potentiële klanten direct al afhaken bij hun eerste bezoek aan jouw website.

Bekijk het zelf maar: Hoeveel bezoekers komen er op jouw website & hoeveel van deze bezoekers zijn ook daadwerkelijk klant geworden? Ik gok nog niet eens 2 op de 100 bezoekers…

De 5 stappen van een online marketing funnel:

  1. Zichtbaarheid
  2. Leadgeneratie
  3. E-mail funnel
  4. Converteren
  5. Maximaliseer de klantwaarde (+excite!)
  6. [BONUS] Opschalen

Voordat we de online marketing funnel induiken is het belangrijk om te weten hoe een klant op dit moment klant bij je wordt. Hier spelen we namelijk op in in de funnel. Dus waardoor wordt een bezoeker een klant? Plan jij altijd een telefonische afspraak in? Koopt iemand simpelweg na het bekijken van de website? Of wordt iemand klant door een aanbieding die je verstuurt via de mailinglijst? Bij stap 4 zal het duidelijk worden waarom dit zo belangrijk is om te weten.

Stap #1: Zichtbaarheid

De eerste stap: zichtbaarheid. Logisch natuurlijk want zonder dat iemand jou tegenkomt in de zoekmachines, op social media, drukwerk of andere media kan iemand natuurlijk ook niet bij jou terecht komen om een aankoop te doen.

Lees ook: Adverteren op Facebook

Eenmaal zichtbaarheid gegenereerd is het natuurlijk zonde als al die bezoekers jouw website ook weer verlaten zonder eerst hun gegevens achter te laten. Zonder gegevens zie je die bezoeker waarschijnlijk nooit meer terug, laat staan dat diegene een aankoop bij je doet.

Stap #2: Leadgeneratie

Om klantgegevens te verzamelen (leadgeneratie) is het belangrijk om waarde weg te geven zoals een ebook, whitepaper, challenge, magazine o.i.d. Dit omdat een ‘gratis’ weggever vele malen laagdrempeliger is dan het doen van een aankoop.

Met het downloaden van een gratis weggever geeft een bezoeker aan interesse te hebben, het probleem te herkennen en meer informatie te willen ontvangen. Dit kunnen we deze bezoeker dan ook toesturen want we hebben tenslotte zijn e-mailadres ontvangen.

Lees ook: [CASESTUDY] Leadgeneratie: Hoe ik meer dan 90.000 leads genereerde via Facebook

Stap #3: E-mail funnel

Eerder in dit artikel benoemde ik het al even, iedere bezoeker is anders. Natuurlijk is een percentage direct bereid om een aankoop te doen. Dit is het laaghangende fruit, deze groep bezoekers wil je direct naar het aanbod van jouw product leiden.

Waar de kracht van de e-mail funnel bij komt kijken is echter niet in deze groep bezoekers. De kracht van stap #3 uit de online marketing funnel is de bezoeker die nog niet heeft gekocht.

Want waarom heeft deze bezoeker nog niet gekocht?

  • Herkent de bezoeker zijn probleem?
  • Weet de bezoeker dat jouw product de oplossing is?
  • Heeft de bezoeker voldoende vertrouwen in jouw onderneming?
  • Weet de bezoeker hoe jouw product te gebruiken is?

In het boek ‘Breakthrough Advertising’ beschreef Eugene M. Schwartz perfect de verschillende behoefte van een klant.

Bron: sparkppc.com

Met behulp van een e-mail funnel kun je goed inspelen op de fase waar de klant zich op dit moment in bevindt en zo exact de content sturen die iemand nodig heeft om de stap naar een aankoop te maken.

Voor het geautomatiseerd versturen van mails gebaseerd op de fase waarin de gebruiker zich bevindt maak ik gebruik van de software ActiveCampaign / MailBlue.

Stap #4: Converteren

Nu we er hard aan hebben gewerkt om alle content te leveren die een klant nodig heeft om zijn keuze te maken is het tijd om de klant ook daadwerkelijk zijn keuze te laten maken.

Bij deze stap is het belangrijk om te weten hoe iemand de keuze maakt om een aankoop te doen. Is dit via een 1-op-1 kennismakingsgesprek of simpelweg via de website?

In de e-mail funnel wil je namelijk sturen naar het kanaal waar de conversie plaats zal vinden. In deze fase kom je met een onweerstaanbaar aanbod.

Stap #5: Maximaliseer de klantwaarde

Heeft een bezoeker je product gekocht? Vergeet deze klant dan niet! Wist je dat het vaak makkelijker is om een klant een tweede product aan te laten schaffen dan om een nieuwe klant te krijgen?

Waarom? Deze klant vertrouwt je al. Hij/zij heeft al een keer een aankoop bij je gedaan!

Verkoop je een product welke maar 1x wordt verkocht aan dezelfde klant? Vergeet dan niet dat deze klant ook vrienden, kennissen en familie heeft. Ook hier kun je gebruik van maken om de klantwaarde te verhogen door de klant te stimuleren om de aankoop te delen met zijn of haar netwerk.

Stap #6: Opschalen!

Nu je weet hoe die online marketing funnel in elkaar steekt en je wellicht ook al de eerste stappen hebt gezet om deze funnel te implementeren is het tijd om te gaan opschalen. Je weet nu wat werkt. Nu is het een kwestie van meer zichtbaarheid creëren, meer bezoekers te krijgen en meer verkopen te realiseren.

Succes!

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Kunnen wij je helpen?

Wil je jouw Facebook en Instagram Marketing uitbesteden? Wij verzorgen Facebook Marketing & Advertising voor bedrijven. Ook verzorgen wij de inrichting van Funnels en Marketing Automation? Wij helpen je graag, neem gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Youri Meuleman is de oprichter van OVA B.V. en mede-eigenaar bij MailBlue B.V. Hij specialiseert zich in het exponentieel laten groeien van bedrijven door het inzetten van funnels & advertising. In 2017 liet hij MailBlue B.V. 2887,5% groeien in bedrijfsresultaat na overname zonder tussenkomst van externe financierders. Naast zijn eigen ondernemingen ondersteunt hij ondernemers om extreme groei te realisereren in hun business door middel van online trainingsprogramma's en zijn z'n ebooks meer dan 92.000x gedownload.
Reactie plaatsen

Maak jij nog geen gebruik van MailBlue?

Blue Academy