Zo trokken wij meer dan 114.000 abonnees: In 4 stappen een nieuwsbrief schrijven die gelez
Zo trokken wij meer dan 114.000 abonnees: In 4 stappen een nieuwsbrief schrijven die gelezen wordt
04 oktober 2019 
8 min. leestijd

Zo trokken wij meer dan 114.000 abonnees: In 4 stappen een nieuwsbrief schrijven die gelezen wordt

Op hoeveel nieuwsbrieven heb jij je ingeschreven? En voor hoeveel nieuwsbrieven schrijf jij je weer uit? 

Het opbouwen van een mailinglijst is natuurlijk stap één, maar daar begint de uitdaging pas. Vervolgens moet je de belofte nog waarmaken met goede e-mails die mensen willen openen, lezen én blijven ontvangen. In slechts 4 stappen leg ik je uit hoe je een goede e-mail nieuwsbrief schrijft.


Hoi, wij zijn OVA!

Een aantal jaren geleden specialiseerden wij ons in Facebook marketing. Dat liep lekker. Maar nadat wij ons gingen verdiepen in het belang van e-mail marketing en dit ging combineren met Facebook advertenties groeide ons bedrijf pas écht exponentieel!

In 3 jaar tijd is onze mailinglijst gegroeid naar meer dan 114.000 inschrijvingen. Dat komt neer op 104 leads (en dus potentiële klanten!) per dag.

Wij zijn ervan overtuigd dat dit ook mogelijk is voor jou en jouw business. Daarom delen wij graag onze kennis met jou.


Nee! Toegegeven: het aantal e-mails is vandaag de dag hoog en je moet hard je best doen om onder de aandacht te komen (vandaar deze tips 😉 ), maar dat geldt ook voor reclame op straat, tv en social media. En dan heeft e-mail een aantal unieke voordelen die eerder genoemde media niet hebben: je communiceert direct met de potentiële klant zonder tussenkomst én de ontvanger heeft ervoor gekozen om lid te worden van jouw mailinglijst en heeft dus al interesse. En het blijft niet bij een goed bereik! Ook de sales blijven niet achter. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gemiddeld 30% van de ontvangers van een e-mail nieuwsbrief bereid is om een aankoop te doen. Goed…Aan de slag dus!

Voor je begint met het schrijven van je nieuwsbrief is het handig om alvast wat basisvragen voor jezelf te beantwoorden. Dit gaat je helpen om de inhoud en tone of voice te bepalen.

  • Aan wie verstuur ik mijn nieuwsbrief?

Is het een interne- of externe nieuwsbrief? Ga je doelgroepen segmenteren? Bepaal de interesses van jouw doelgroep om de content optimaal af te stemmen.

  • Wat is het doel van mijn nieuwsbrief?

Waarschijnlijk wil je uiteindelijk meer verkopen genereren. Toch adviseer ik om je met de nieuwsbrief niet op keiharde sales te richten maar op informeren. Hierin verwerk je subtiele sales. Een coach kan bijvoorbeeld elke week tips delen over hoe om te gaan met stress en een dierenspeciaalzaak kan informatie verstrekken over het gezondste voedingspatroon voor je hond. Uiteindelijk kan je sturen naar een gericht aanbod. Daarvoor gebruiken wij een sales funnel.

  • Hoe vaak wil ik een nieuwsbrief versturen?

Ik adviseer om de nieuwsbrief op vaste tijden en met een vaste interval te versturen. Stuur geen nieuwsbrieven omdat het moet, maar zorg voor toegevoegde waarde! Een content kalender kan hierbij helpen.

Met dit stappenplan loods ik je effectief door het schrijfproces van een nieuwsbrief heen.

nieuwsbrief tips

1 Trek de aandacht met het onderwerp

De toon is gezet door het onderwerp. Zo’n kleine regel, en toch zo lastig. Je hebt immers maar één kans om de aandacht te trekken en te zorgen dat de ontvanger jouw nieuwsbrief ook opent. Een goed onderwerp is:

  • Specifiek: dit laat zien dat je aandacht hebt voor je ontvangers en dat je weet wat ze nodig hebben. Gebruik bijvoorbeeld een andere onderwerpregel voor ieder segment. 
  • Intrigerend: zorg dat ze verder willen lezen. Bijvoorbeeld: “Dit gebeurde toen ik een nieuwe strategie toepaste
  • Bevat harde feiten: een nummer zegt meer dan 100 woorden! Bijvoorbeeld: “Hierdoor liet ik mijn mailinglijst groeien met 250%
  • Fear of Missing Out: doe een aantrekkelijk én tijdsgebonden aanbieding die de ontvanger niet kan weerstaan.

2 Zorg voor een gedurfde opening

De ontvanger heeft je nieuwsbrief geopend! Goed bezig. Blijf de aandacht nog even vasthouden met een al net zo aantrekkelijke opening. Begin met een goede anekdote over die ene keer dat je binnen één dag je omzet zag verdubbelen, hoe je het verschil hebt gemaakt voor een specifieke klant of welke cruciaal inzicht je verkreeg terwijl je vanmorgen stond te wachten op de trein. Uit ervaring kan ik zeggen: een kort en bondig persoonlijk verhaal doet het goed! 

3 Een waardevolle inhoud

De aandacht is getrokken en de toon is gezet: dan zijn we nu aanbeland bij het middenstuk van de nieuwsbrief. Zorg voor goede inhoud die meerwaarde heeft voor de lezer.

 Als je op zoek gaat naar tips om de beste nieuwsbrief te schrijven dan kom je vaak tegen dat een nieuwsbrief met regelmaat (en het liefst op vaste dagen en tijden) verstuurd moet worden. En daar ben ik het mee eens. Maar: stuur geen nieuwsbrief omdat je een nieuwsbrief moet versturen. Stuur er een omdat je de lezers iets te vertellen hebt!

Dat gezegd te hebben denk ik dat er altijd wel toegevoegde waarde te creëren valt, ook als er op dit moment niets nieuwswaardigs gebeurt binnen je bedrijf. Het delen van kennis is namelijk altijd waardevol en zorgt niet alleen voor een goede kennismaking en vertrouwen bij je klanten, maar is ook een opstapje naar een aankoop van jouw dienst of product. 

4 Eindig met een call to action

Je eindigt je mail door duidelijk te maken wat je van de lezer wil. Dat kan het verkopen van een product of dienst zijn, maar het kan ook zijn dat je wil dat ze contact met jou opnemen naar aanleiding van de nieuwsbrief. Overigens is het algemeen bekend dat mensen een e-mail globaal scannen, en daarom vaak niet alles lezen. Daarom raad ik aan om een “P.S.” regel met een extra call to action aan je nieuwsbrief toe te voegen. Zo weet je zeker dat je zelfs de vluchtige lezers bereikt.

Tot slot wil ik je nog een paar algemene adviezen meegeven waarmee je jouw nieuwsbrief naar een volgend level tilt.

nieuwsbrief tips

  • Kies een simpel en aantrekkelijk design: zoals ik al eerder schreef zijn de meeste mensen geneigd om een e-mail snel te “scannen”. Help ze daarbij door je content overzichtelijk in te delen en te werken met kaders. 
  • Maak het persoonlijk: dit kan met het invullen van de voornaam van de ontvanger en door de content af te stemmen op de behoeften (segmentatie).
  • Zoek de balans tussen informatie en sales: over het algemeen raad ik je aan om te focussen op informatie in plaats van keiharde sales. Wees gul met informatie, en sluit af met een goede call to action om je lezers toch over de streep te trekken om een aankoop te doen 😉
  • Zorg voor de juiste timing: uit de meeste onderzoeken blijkt dat dinsdag, woensdag en donderdag populaire dagen zijn voor het versturen van mailings. De vroege ochtend en late middag zijn de populairst tijden. Wil je niet ondergesneeuwd raken door het grote aantal e-mails, dan doe je er sowieso verstandig aan om de ochtend te vermijden. Maar test vooral uit wat voor jouw doelgroep werkt!
  • Maak gebruik van data: ga niet af op je onderbuikgevoel maar kijk naar de harde cijfers om je mails te verbeteren. De open rate vertelt je hoe veel mensen de e-mail hebben geopend en hoe aantrekkelijk de onderwerpregel was en de bounce rate is een afspiegeling van de kwaliteit van je abonnees.
  • Maak gebruik van e-mail marketing softwareHier komen alle bovenstaande punten eigenlijk samen. Want een goede e-mail marketing software zorgt ervoor dat jij moeiteloos en snel een e-mail opstelt en verstuurd én dat je beschikt over de juiste data. Zelf gebruik ik MailBlue voor het verzenden van mijn nieuwsbrieven. Maar ook Mailchimp is een veelgebruikt en prima programma.

Tot slot…
Nu we het toch over nieuwsbrieven hebben…Wij hebben er natuurlijk ook één 😉
Dus vond je deze blog interessant en denk je dat wij jou verder kunnen inspireren en helpen met het laten groeien van jouw business? Voel je dan vooral vrij om je in te schrijven op onze mailinglist. Dan voorzie ik je meteen van bruikbare tips waar je écht iets mee kan. 

Liever een persoonlijk advies over e-mail marketing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Maak jij nog geen gebruik van MailBlue?

Blue Academy