CASESTUDY: Hoe ik 1603 boeken verkocht binnen 2 weken (+ Facebook strategie!)
CASESTUDY: Hoe ik 1603 boeken verkocht binnen 2 weken (+ Facebook strategie!)
11 oktober 2018 
9 min. leestijd

CASESTUDY: Hoe ik 1603 boeken verkocht binnen 2 weken (+ Facebook strategie!)

In deze casestudy onthul ik de strategie waarmee ik meer dan 1600 boeken verkocht in 2 weken tijd met behulp van mijn mailinglijst. MAAR daarna maakte ik hier een doorlopende Facebookcampagne van welke een ROI van 368% opleverde! Dit betekent: Iedere geïnvesteerde euro levert 3,68 euro WINST op, iedere dag weer. Benieuwd? Lees dan verder 😉

Halverwege deze zomer (augustus 2018) was mijn boek “Doe mij maar klanten!” echt af! Tijd om hem naar de drukker te sturen… Dit was het laatste moment om te kiezen: Geef je het boek zelf uit of laat je het boek uitgeven door een uitgeverij?

Gedurende de maanden dat ik aan het schrijven was, wist ik zeker dat ik het boek via een uitgeverij uit wilde geven. Dit zou ervoor zorgen dat ik het boek via Managementboek.nl kon verkopen en hoe gaaf is het als ik hier al mijn marketing-effort in zou stoppen en in de top 5 van meest verkochte boeken zou komen te staan?

Het doel van mijn boek was om een doelgroep te bereiken die ik normaal niet bereikte en daar zou dit perfect voor zijn, toch? Of was het meer een ego dingetje?

Toen ik de laatste letter op papier zette dacht ik: “Waarom doe ik niet iets compleet anders?”, iets geks wat in Nederland gewoon niet voorkomt?

Dit was het moment waarop ik besloot om mijn boek GRATIS weg te gaan geven. (En ja, onderaan dit artikel is het boek nog steeds gratis te verkrijgen.) Gratis? Ja gratis!

Huh?

Ik wilde een nieuwe doelgroep bereiken en door het boek gratis weg te geven kwam ik natuurlijk in contact met een heleboel nieuwe mensen die ik anders nooit had ontmoet. Een kostbaar geintje, dat wel.

Daarom besloot ik om het boek niet helemaal gratis weg te geven. Je betaalt zelf de verpakking & verzendkosten. Dit komt uit op 7,95 inclusief btw. Dankzij deze bijdrage kost een boek mij nog maar 2 euro per verkocht boek.

Voor 2 euro sta ik FYSIEK bij mijn doelgroep in de kast, hoe gaaf! Natuurlijk is dit niet de enige reden. Na aankoop van mijn boek kom je terecht in een funnel waarbij het doel is om de waarde van een aankoop te verhogen. Ik blijf natuurlijk geen boeken gratis weggeven.

Stap 1: Het aanvragen van het boek

Wil je het boek aanvragen? Dan word je niet direct lastiggevallen met alle gegevens die wij nodig hebben om het boek te verzenden. Je hoeft alleen je naam- en e-mailadres even in te vullen.

Na het invullen van je naam- en e-mailadres kom je alsnog in het afrekenproces terecht. Waarom ik dit doe? Soms heb je net die gegevens niet bij de hand of heb je simpelweg geen zin om al die gegevens in te vullen. Door in eerste instantie enkel om de naam en het e-mailadres te vragen, kun je iedereen die de aankoop niet heeft afgerond per e-mail alsnog informeren over hun volle winkelwagentje.

Dit zorgt ervoor dat veel mensen, die hun bestelling niet direct afronden, dit alsnog in de avond of de dag erna doen. Door het implementeren van deze stap zie je DIRECT een stijging in de omzet.

Stap 2: De (eerste) upsell

Een gratis boek weggeven waar ik zelfs verlies op maak? Dat lijkt niet alleen een slecht idee, dat is het ook. Daarom besloot ik om een upsell aan te bieden. Niet enkel om de boekenverkoop winstgevend te maken, maar ook omdat dit een laagdrempelig trainingsprogramma is waar veel ondernemers echt direct stappen mee kunnen zetten. Dit is het ‘Marketingplan in 1 dag’-Trainingsprogramma. Dit bied ik voor eenmalig 47 euro aan.

47 euro.

Een mooie prijs waar je eenvoudig de keuze kunt maken tussen ‘ja, ik doe mee’ of  ‘nah, niet vandaag’. Per boek maak ik 2 euro verlies dus als 1 op de 23,5 boekenkoper gebruikmaakt van dit programma dan speel ik in elk geval break-even en maak ik geen kosten voor het weggeven van het ebook. (Later deel ik ook de echte cijfers ;-))

Leuk. Break-even. Ook daar doen we het natuurlijk niet voor.

Stap 3: De “downsell”

De mensen die besluiten om geen gebruik te maken van de aanbieding krijgen van mij nog een laagdrempeligere aanbieding: een gratis strategiegesprek met 1 van onze coaches.

De coaches van OVA.nl kijken waar je staat in jouw onderneming en kijken of OVA.nl jou verder kan helpen met de groei van jouw onderneming. Wanneer dit zo is dan zullen zij een trainingsprogramma aanbieden. Zo’n gesprek levert gemiddeld 30 euro op.

Stap 4: De “reminder-funnel”

Wanneer je hebt gekozen om niet deel te nemen aan het ‘Marketingplan in 1 dag’ Trainingsprogramma dan ben je nog niet van mij af. Na aankoop wordt ook de e-mailmarketing funnel via MailBlue geactiveerd.

In alle eerlijkheid, door een technische uitdaging koos 1 op de 200 boekenkopers om bij stap 2 al het programma aan te schaffen. Een stuk minder dan begroot. Maar 17 op de 200 boekenkopers (8,5%) meldde zich aan voor het trainingsprogramma na het krijgen van de funnel per e-mail.

Stap 5: Upside only

Op dit punt in de funnel zijn we al flink winstgevend. Maar het gaat niet om de ‘snelle’ euro’s. Ik had en heb nog steeds het gevoel dat dit boek een gamechanger is als het gaat om mijn eigen positionering, maar ook de lange termijn relatie met mijn klant.

Ik sta nu bij mijn klant in de boekenkast! Wanneer iemand na 5 jaar de boekenplank weer afstoft dan lig ik daar. Naar mijn idee is dat nog veel krachtiger dan een advertentie plaatsen of zo nu en dan een e-mail versturen. Een boek gooi je niet zomaar weg. Waarom zou je ook? 🙂

Als ik kijk hoeveel boeken ik heb gekocht maar niet heb gelezen dan word ik daar niet blij van. Als ik dit doe, hoeveel anderen zouden dit dan ook doen? Tijd om mijn klanten te activeren!

Ik besloot om een nieuwe e-mailfunnel te activeren voor de kopers van mijn boek waarin je iedere week een korte samenvatting en een opdracht ontvangt van wat er in het hoofdstuk is geschreven. Op deze manier wil ik ervoor zorgen dat je het boek ook daadwerkelijk uit de boekenkast haalt, leest en ermee aan de slag gaat. Want resultaten die komen pas wanneer jij zelf actie onderneemt natuurlijk.

Stap 6: Lange termijn klant

Nu ken je mijn strategie. Maar in alle eerlijkheid; al was ik niet winstgevend dan was deze strategie het alsnog meer dan waard geweest om mijn marketingbudget in te investeren.

Vandaag is simpelweg niet voor iedereen het moment om een trainingsprogramma aan te schaffen of om een samenwerking met mij aan te gaan.

Een tijdje geleden gaf ik een workshop bij ons op kantoor en daar zaten ondernemers die helemaal niet op mijn mailinglijst stonden, maar ook ondernemers die al bijna 2 jaar mijn mails ontvangen, al eerder een trainingsprogramma hadden aangeschaft en live op een event zijn geweest.

Die relatie is op de lange termijn van veel meer waarde dan de korte termijn ‘euro’s’.

De cijfers: Ook niet onbelangrijk…

De cijfers van een marketingcampagne zijn natuurlijk niet onbelangrijk om te bepalen wat je vervolgstappen zijn.

Op basis van de eerste 1603 verkopen realiseerde wij de onderstaande resultaten:

Voor ieder GRATIS boek verdiende ik gemiddeld 10,87 euro. En toen dacht ik: waarom niet adverteren op Facebook?

Ik startte mijn campagne aan een koude doelgroep op Facebook, een vergelijkbare doelgroep van mijn jaarprogramma deelnemers en betaalde nog maar 2,95 euro per verkoop!

2,95 euro wordt 10,87 euro. Een goede deal, niet?

En het allermooiste? Dit is niet 1 verkoop maar deze campagne kan doorlopend worden getoond. Dit betekend dat er iedere dag mensen zijn die het boek aanschaffen en er iedere dag nieuwe mensen zijn die mij leren kennen.

*Bestel jouw boek

In ‘doe mij maar klanten’ ontdek je exact met welke strategieën ik mijn bedrijven laat groeien maar vooral ook hoe jij online marketing voor jouw business kunt laten werken. Je ontdekt de kracht van Funnel & Advertising zodat jij jouw business exponentieel kunt laten groeien. Bestellen >>

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Kunnen wij je helpen?

Wil je jouw Facebook en Instagram Marketing uitbesteden? Wij verzorgen Facebook Marketing & Advertising voor bedrijven. Ook verzorgen wij de inrichting van Funnels en Marketing Automation? Wij helpen je graag, neem gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Youri Meuleman is de oprichter van OVA B.V. en mede-eigenaar bij MailBlue B.V. Hij specialiseert zich in het exponentieel laten groeien van bedrijven door het inzetten van funnels & advertising. In 2017 liet hij MailBlue B.V. 2887,5% groeien in bedrijfsresultaat na overname zonder tussenkomst van externe financierders. Naast zijn eigen ondernemingen ondersteunt hij ondernemers om extreme groei te realisereren in hun business door middel van online trainingsprogramma's en zijn z'n ebooks meer dan 92.000x gedownload.
Willem Stroopwafelworld
Door

Willem Stroopwafelworld

op 28 Feb 2019

Ik lees iedere keer weer de mooiste en prachtigste artikelen afkomstig van ondernemers die seminars, webinars en tig adviezen en tips "weggeven". Maar hoe pakt een Jan met de Pet ondernemer die fysiek tastbare artikelen verkoopt bijvoorbeeld: eetbareinkt, stroopwafels jouw funnel methode aan?

Youri Meuleman
Door

Youri Meuleman

op 28 Feb 2019

Ha Willem,Eens dat funnels voor fysieke producten in sommige gevallen anders werken. Ik zie dat jullie een webshop hebben; in dit geval raad ik in elk geval aan om met een cart abandonment funnel te gaan werken maar ook om ervoor te zorgen dat bestaande klanten meer regelmatig een herhaalaankoop plaatsen.De cart abandonment zal er voor zorgen dat een groter percentage bezoekers daadwerkelijk de aankoop afrond en de herhaalaankoop funnel voor een hogere klantwaarde waardoor je een groter budget kunt inzetten voor advertising bijvoorbeeld.Dit zijn twee voorbeelden die ik je nu in elk geval kan aanraden ;-)

Kiki
Door

Kiki

op 20 May 2019

HI Youri,Ik sta ook op het punt om het boek aan te schaffen, maar deel de mening van Willem wel enigszins. Ik twijfel niet aan je kunde en kennis, maar zijn het boek en de strategieën en tips die erin staan ook echt bruikbaar voor mensen die een webshop runnen? Ik heb je bovenstaande tips in ieder geval opgeslagen :) alvast bedankt!

Tanya
Door

Tanya

op 29 May 2019

Waar heb jij je boeken laten drukken? 2 euro per boek lijkt me niet duur! Misschien nog idee voor ons om een boek over voeding & beweging te schrijven volgens onze visie bij Work 4 it

Youri
Door

Youri

op 30 May 2019

Boeken heb ik laten drukken bij Pumbo.nl :)

Reactie plaatsen

Maak jij nog geen gebruik van MailBlue?

Blue Academy