Facebook Campagnebudget Optimalisatie - Wat verandert er?
Facebook Campagnebudget Optimalisatie (CBO)
16 augustus 2019 
3 min. leestijd

Facebook Campagnebudget Optimalisatie (CBO)

Vanaf september is het niet meer mogelijk om een advertentiebudget te bepalen op advertentieset niveau. De budgetbepaling wordt verplaatst naar campagneniveau (campagnebudget optimalisatie). De grootste verandering; je bepaalt niet zelf meer aan welke doelgroep jouw budget wordt toegewezen, maar Facebook doet dit voor je.

Een advertentiecampagne opbouwen binnen Facebook doe je in drie stappen:

  1. De advertentiecampagne ofwel de campagne. Een campagne bestaat uit doelgroepen en advertentiemiddelen.
  2. De doelgroepen ofwel advertentiesets. In de advertentieset bepaal je wie je gaat bereiken met jouw advertenties.
  3. De advertentie. In de advertentie schrijf je de advertentieteksten en bepaal je de visual die je inzet voor jouw advertentiecampagne.

Na het opzetten van jouw advertentiecampagne bepaalt het algoritme van Facebook welke advertentie het beste presteert voor de door jou opgegeven doelstelling (conversies, leads, klikken, etc.). Op basis van deze prestaties kent Facebook het budget toe aan de best presterende advertenties.

Facebook campagnebudget Optimalisatie

Nadat Facebook optimaliseerde voor de beste prestaties van de advertentie, optimaliseert Facebook nu ook voor de beste prestaties van de verschillende doelgroepen. Hoe dit eruit gaat zien?

Campagnebudget optimalisatie

Bron: https://www.facebook.com/business/news/introducing-an-easier-way-to-maximize-campaign-results

De eerste bevindingen van de campagnebudget optimalisatie door Facebook?

Het doel van de update is om het nog eenvoudiger te maken voor ondernemers om een advertentie aan te kunnen maken via Facebook (daarover later meer). Hoewel ik er volledig in geloof dat deze optimalisatie voordelig werkt voor de beginnende adverteerder, neemt het een stuk vrijheid weg voor de geavanceerde campagnes die bureau’s bijvoorbeeld runnen.

In de eerste testen merk ik dat de praktijk anders is dan de theorie suggereert. Bij de eerste testen blijken de kosten per conversie te stijgen ten opzichte van de handmatig geoptimaliseerde campagnes en kent Facebook budgetten toe aan niet goed presterende advertentiesets. Natuurlijk is het algoritme nog aan het leren.

Het doel van de campagnebudget optimalisatie van Facebook:

  • Minder overlap in de doelgroepen. Stel; je gebruikt 20 tot 30 verschillende doelgroepen in een advertentiecampagne, dan kan Facebook dit controleren en daardoor vindt er minder overlap plaats.
  • Campagnes kunnen vaker en sneller worden geoptimaliseerd voor feestdagen en weersomstandigheden. Facebook ziet wanneer er meer acties worden ondernomen door bepaalde doelgroepen.
  • Algoritmes van Facebook ontvangen nog meer data waardoor het platform nog sneller kan leren om gebruikers een verbeterde ervaring te bieden en ons als marketeer kosten te laten besparen.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Kunnen wij je helpen?

Wil je jouw Facebook en Instagram Marketing uitbesteden? Wij verzorgen Facebook Marketing & Advertising voor bedrijven. Ook verzorgen wij de inrichting van Funnels en Marketing Automation? Wij helpen je graag, neem gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Youri Meuleman is de oprichter van OVA B.V. en mede-eigenaar bij MailBlue B.V. Hij specialiseert zich in het exponentieel laten groeien van bedrijven door het inzetten van funnels & advertising. In 2017 liet hij MailBlue B.V. 2887,5% groeien in bedrijfsresultaat na overname zonder tussenkomst van externe financierders. Naast zijn eigen ondernemingen ondersteunt hij ondernemers om extreme groei te realisereren in hun business door middel van online trainingsprogramma's en zijn z'n ebooks meer dan 92.000x gedownload.
Reactie plaatsen

Maak jij nog geen gebruik van MailBlue?

Blue Academy