Like & Win Acties op Facebook: alles wat je moeten weten | OVA.nl
Facebook Contests - Like en Win Acties
19 november 2015 
9 min. leestijd

Facebook Contests - Like en Win Acties

Facebook contests en de zogeheten “Like & Win Acties” zijn een hele effectieve manier om een grotere doelgroep aan te boren op Facebook, mits je dit goed aanpakt. Negen van de tien Like & Win acties die ik voorbij zie komen hebben niet het effect wat ze zouden moeten hebben.

In dit artikel zet ik de voor- en nadelen voor je op een rij, de regels van Facebook en de best practices. Alle onderdelen van een succesvolle Contest dan wel Like & Win Actie komen in dit artikel ter sprake.

Like & Win Acties – De regels en Voorwaarden van een Facebook Contest

Bij een Facebook contest heb je te maken met de regels van Facebook. Een veel gemaakte opmerking is dat je geen “Like & Win actie’s” of Contests meer mag doen van Facebook.

Echter, het tegendeel is waar. Je mag wel degelijk een contest op Facebook houden, wel is het zo dat Facebook haar regels omtrent contests heeft aangepast/aangescherpt.

Dus.. Waar moet je rekening mee houden?

  • Je moet je natuurlijk houden aan de wettelijke regels.
  • Je moet ALTIJD aangeven dat een promotie niet van Facebook is en dat zij in geen enkele vorm onderdeel zijn van de promotie en je mag de promotie ook niet associëren met Facebook.
  • Je contest mag op de pagina of in apps worden gehouden, je mag geen gebruik maken van connecties van Facebook Gebruikers of hun tijdlijn. (Sharen of taggen mag dus GEEN onderdeel zijn van je contest)

Bron: https://www.facebook.com/page_guidelines.php (III – Page features / E. Promotions)

Een Facebook contest schiet vaak haar doel voorbij. Vaak is het doel om meer bezoekers te krijgen of meer sales te draaien. Wat vaak het resultaat is, is dat je meer bereik krijgt. Meer bereik is natuurlijk hartstikke leuk maar dit levert niet per definitie meer omzet op.

Vaak laat je in een contest mensen je bericht of pagina “liken”, dit zorgt direct voor meer bereik alleen dit bereik is eenmalig. Wanneer iemand net zijn Random Reader niet bij zich heeft, wordt gestoord of dat het moment even niet uitkomt, dan ben je deze bezoeker weer kwijt.

Je zult je de contest dus anders moeten inrichten, anders dan hoe iedereen een contest houdt op Facebook. Je zult moeten kijken naar een manier hoe je de mensen die deelnemen & de mensen die je bereikt, later nog kunt bereiken.

Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een “optin” dus dat je mensen hun naam en emailadres laat invullen zodat je altijd nog kunt mailen. Of je kunt vragen om Facebook Likes, of om een speciale pagina te bezoeken die je vervolgens kunt retargeten. Later in dit artikel ga ik nog een aantal cases reviewen, daar zal ik ook nog terugkomen op dit onderdeel van de Facebook Contests.

Het hangt er natuurlijk volledig vanaf hoe jij jouw Facebook Contest inricht of deze succesvol is of niet. Je moet bij het opzetten rekening houden met wat je weggeeft en welke actie een gebruiker hiervoor moet doen.

Bij een contest is het altijd lastig om 1 type gebruiker uit te sluiten. Bij een contest doen namelijk veel mensen mee puur omdat ze iets gratis kunnen krijgen. Opzich niet verkeerd, wanneer deze mensen in jouw doelgroep vallen. MAAR mensen die alleen maar meedoen omdat ze iets gratis kunnen krijgen zijn vaak niet jouw doelgroep. Zij zijn niet bereid om iets te kopen 😉

Wat ik ook vaak zie is dat bedrijven een iPad of een reis weggeven, dit kijken zij af van grote organisaties die dit ook doen. In mijn ogen is dit ook niet de juiste weg, je vindt hier mensen die geïnteresseerd zijn in een iPad of een reis maar niet de doelgroep die geïnteresseerd is in jouw product.

Dan hebben we natuurlijk ook nog een manier die wel werkt 🙂 Je zult iets moeten weggeven wat niet jouw product is, want dan loop je sales mis, maar wel iets wat gerelateerd is aan jouw product. Verkoop je bijvoorbeeld AJAX fanartikelen dan kun je eraan denken om een rondleiding door de AJAX Arena weg te geven of tickets voor een wedstrijd.

Druk je foto’s op canvas dan kun je een fotoshoot weggeven, dit zijn dingen die gerelateerd zijn aan jouw product waardoor je de juiste doelgroep gaat aanspreken en waardoor je met een goed aanbod kunt komen om de doelgroep mee op te volgen.

Like & Win actie op Facebook – Veelgemaakte Fouten

De Like en Win actie voldoet niet aan de voorwaarden van Facebook

Facebook wil de gebruikersbeleving graag goed houden en treed zo nu en dan hard op tegen marketeers die zich niet aan de voorwaarden van Facebook houden. Eerder in dit artikel zijn de regels al aangekaart, voldoet je contest hier niet aan? Dan kan het maar zo zijn dat Facebook jouw pagina verwijderd.

Het doel van de Facebook Contest is niet duidelijk

Sommige contests worden gestart om het starten van een contest, niet nagedacht over het echte doel wat er achter zit. Bedenk van te voren wat je wilt bereiken met een contest, dan kun je de contest daar vervolgens op inrichten.

De verzamelde gegevens worden niet opgeslagen

Als er al gegevens worden verzameld van de deelnemers aan de contest moeten deze ook nog opgeslagen worden en worden gebruikt. Een contest is niet alleen een contest, het is een marketingcampagne, je zult ook het gehele achterliggende proces uitgewerkt moeten hebben.

De verzamelde gegevens worden niet gebruikt

Heb je als onderdeel van de contest gesteld dat deelnemers hun naam en emailadres moeten achterlaten? Heb je deze gegevens opgeslagen? Doe er dan ook iets mee, het is zonde om een nieuwe mailinglijst te laten staan op het moment dat de leads nog warm zijn.

De contest bereikt een niet relevante doelgroep

Eerder in dit artikel kwam de doelgroep ter sprake. Negen van de tien contests bereikt een niet relevante doelgroep, iets om over na te denken 😉

De prijs heeft in geen enkele vorm iets te maken heeft met jouw doelgroep

Dit is eigenlijk de oorzaak van de bovenstaande veel gemaakte fout. Door een reis weg te geven terwijl je boekenkasten verkoopt, dat zijn twee verschillende doelgroepen. Zorg ervoor dat de prijs relevant is.

Er wordt geen winnaar gekozen

Maak op de Facebookpagina bekend wie de winnaar is geworden, hiermee voorkom je en een boel support maar ook de discussie of de contest wel echt is, en hoe betrouwbaar het bedrijf is. Die discussie wil je niet aangaan 😉

Er wordt geen prijs “echt” uitgereikt

Je kiest een winnaar maar de prijs wordt niet uitgereikt, of de prijs wordt uitgereikt aan een bekende. Zorg ervoor dat je authentiek bent, calculeer de prijs in in je marketingbudget en doe wat je belooft. Een prijs van een paar tientjes niet uitreiken kan je duur komen te staan.

Like & Win Actie Inspiratie – 7 Creatieve Facebook Contests

Like & Win – Laat deelnemers je pagina en/of post liken als voorwaarde om mee te doen aan de Facebook contest.

Like, Optin & Win – Je deelnemers liken je pagina, je post en laten hun emailadres achter op je website om kans te maken om te winnen.

Comment & Win – Vraag je deelnemers waarom zij de winactie zouden moeten winnen en kies vervolgens een originele reactie uit als winnaar.

Answer & Win – Stel een vraag, iedereen die de vraag goed beantwoord maakt kans op de prijs. Maak de vraag niet te moeilijk, je wilt tenslotte dat er veel mensen meedoen aan de contest. Je kunt er ook voor kiezen om een multiple choice vraag te stellen.

Stem & Win – Laat je deelnemers stemmen op de leukste afbeelding of het mooiste logo.

Fill in the blanks & Win – Laat de deelnemers van je contest een zin aanvullen. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een zin af te maken of je unique selling point te laten invullen.

Foto contest – Laat klanten een foto uploaden dat ze jouw product hebben ontvangen of gebruiken. Dit geeft je een enorme “Social Proof”

Facebook Contest Review: “Like & win een Macbook”

In bovenstaand voorbeeld wordt een Macbook weggegeven door de Facebook pagina “Cadeau regen”.

De contest had drie voorwaarden en die waren:

  1. Like de pagina “cadeau regen”
  2. Share deze foto
  3. Reageer met “LIKE!”

Op de paginalike na wordt er geen data opgeslagen, daarbij is het zo dat gemiddeld slechts 5-15% van je pagina likes je posts zien. In dit geval zou je dan ook kunnen vragen om een pagina like en een optin zodat je later ook per mail nog kunt opvolgen.

De tweede voorwaarde is dat je de post moet delen, heel krachtig natuurlijk, maar het mag helaas niet volgens de voorwaarden. Je loopt hierdoor de kans dat je Facebookpagina verwijderd wordt door Facebook.

De derde voorwaarde is een hele krachtige, er wordt gevraagd om een reactie op de post. Dit werkt bijna hetzelfde als een share, in de tijdlijn van de vrienden van de gene die gereageerd heeft komt nu te staan dat [naam vriend] gereageerd heeft op een post. Hierdoor gaat de post viraal.

De Facebookpagina heeft verder als doel om affiliate aanbiedingen te verspreiden, ze hebben geen specifieke doelgroep gekozen en daardoor kan dit aanbod gunstig voor hen zijn. Ze krijgen in het vervolg betaald als iemand zijn gegevens bij een partner achterlaat. De campagne zou nog een vele malen hogere ROI hebben als zij zelf ook de namen en e-mailadressen zouden hebben opgeslagen.

Facebook Contest Review: “Optin & win een reis naar New York”

Facebook Contest Review Optin en Win een reis naar New York

Cool! Een reis winnen naar New York, wie wil dat nou niet? Een dergelijke actie zorgt natuurlijk voor veel interactie, je kunt zo’n trip enkel maar 1x weggeven. Een midweekje op de veluwe kun je voor dit bedrag 10x weggeven, dat zou de winkans vergroten en daarmee maak je meer mensen blij. Dit is een persoonlijke voorkeur, niets op aan te merken 😉

De post is geplaatst op de pagina van “Like Ambassadeur” maar de actie is volgens de afbeelding van “BargainHill”. “Like Ambassadeur” is een bedrijf waar je tegen betaling een post op hun pagina kunt plaatsen, voordeel hiervan is dat je gebruik kunt maken van hun bereik, het nadeel is dat je veel minder likes op je eigen Facebookpagina zult krijgen, de pagina van “Like Ambassadeur” groeit hierdoor natuurlijk wel 😉

Vervolgens worden er drie eisen gesteld aan deze actie. Je moet iemand taggen, je moet de post sharen en je moet meedoen door te klikken op een externe link. De eerste twee voorwaarden zijn niet toegestaan door Facebook, hier moet je dus mee uitkijken. De derde voorwaarde is een goede, wanneer je op de link klikt kom je uit op onderstaande pagina:

Optin en Win New York

Op deze pagina kun je je e-mailadres achterlaten, op deze manier kun je de deelnemers van de contest later nog benaderen.
Naar verwachting zal deze campagne flink wat optins hebben verzameld voor een prima prijs, maar of de optins relevant zijn geweest en wat “BargainHill” daadwerkelijk uit deze campagne heeft gehaald daar zet ik wat vraagtekens bij.

Heb je deze artikelen al gelezen:

Wil je jouw Facebook Marketing uitbesteden? Wij verzorgen Facebook Marketing & Advertising voor bedrijven. Ook verzorgen wij de inrichting van Funnels en Marketing Automation? Wij helpen je graag, neem gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Youri Meuleman is de oprichter van OVA B.V. en mede-eigenaar bij MailBlue B.V. Hij specialiseert zich in het exponentieel laten groeien van bedrijven door het inzetten van funnels & advertising. In 2017 liet hij MailBlue B.V. 2887,5% groeien in bedrijfsresultaat na overname zonder tussenkomst van externe financierders. Naast zijn eigen ondernemingen ondersteunt hij ondernemers om extreme groei te realisereren in hun business door middel van online trainingsprogramma's en zijn z'n ebooks meer dan 92.000x gedownload.
Reactie plaatsen

Maak jij nog geen gebruik van MailBlue?

Blue Academy