Lessons Learned after spending $1 million on Facebook Ads
Lessons Learned after spending $1 million on Facebook Ads
04 juni 2016 
11 min. leestijd

Lessons Learned after spending $1 million on Facebook Ads

Op donderdag 2 juni 2016 had ik een interessant interview met Nick Fisher. Nick heeft spendeert gemiddeld drie- tot vierduizend dollar per dag aan Facebook advertentie’s -voor zichzelf en voor zijn klanten in de financiële sector, vastgoed, bruiloften – hij heeft inmiddels meer dan 1 MILJOEN dollar besteed aan Facebook Ads en snapt wat er voor nodig is om winstgevende campagnes op te zetten.

In het interview welke je hieronder kunt luisteren deelt Nick de verschillende lessen die hij heeft gehad tijdens het runnen van zijn campagnes.

Dit interview bevat geen basisinformatie maar echte strategieën waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Nick heeft een briljante mindset, snapt Facebook Ads en is super strategisch bij het opzetten van zijn Facebook campagnes.

Luister hier naar het interview (Engels), of lees hieronder de tips welke Nick heeft gedeeld:

Iedere markt is anders en daarom target je altijd verschillende doelgroepen. Je kunt het beste starten met een aantal standaard advertenties zoals het opbouwen van een aangepaste doelgroep van je website, de massa zit echter in het testen en ontdekken van de markt en haar interesses.

Houd rekening met de leeftijdsgroepen van je klanten en maak een advertentie specifiek naar deze doelgroep. Zo kun je specifiek je advertentie aanpassen aan het taalgebruik van de doelgroep. Waar je tegen jongeren vaak wat informeler kunt zijn wordt het bij ouderen juist gewaardeerd om formeel te zijn.

Ook moet de leeftijd logisch zijn bij de advertentie. Een advertentie over pensioen zal de aandacht van de doelgroep 40 – 65+ veel meer trekken dan wanneer je de doelgroep 20 – 25 jaar zal targeten. Test de leeftijdsverschillen, maak ze zo specifiek mogelijk.

Nick gaf het voorbeeld van de zuid-amerikaanse steden en noord-amerikaanse steden of Canada. Mensen hebben een ander dialect of reageren anders op andere woorden.

In Nederland hebben we in Limburg, Brabant, Friesland, Zeeland, Groningen, Twente etc. ook dialecten en daar kun je goed op inspelen om – ook al is het een advertentie –  de doelgroep toch het gevoel te geven dichtbij te zijn.

Om te weten welke doelgroepen nu echt converteren en waar je mogelijk geld verliest is het belangrijk om in je advertentie sets de targeting zo veel mogelijk te splitsen zodat je precies kunt zien wat werkt – wat je dus kunt opschalen – en wat niet werkt en waarmee je dus kunt stoppen. Plaats niet teveel interesses in je doelgroep en maak de targeting niet te breed.

In het interview geeft Nick aan ongeveer 20 landingspagina’s te maken voor ÉÉN aanbod. Vervolgens bekijkt hij welke 5-6 landingspagina’s het beste voor hem werken en gaat zijn advertenties daarmee opschalen.

Misschien is 20 landingspagina’s voor nu iets te veel om te maken maar maak in ieder geval drie variabele om zo te zien welke landingspagina het beste voor je werkt en de meeste conversie oplevert. Zo voorkom je dat je geld “weggooit”.

Facebook Advertentiecampagne OptimaliserenHaal het maximale resultaat uit je Facebook Advertenties met dit GRATIS ebook! *Klik*

Heb je misschien niet de budgetten die Nick noemt en uitgeeft dan is je bereik een stuk kleiner. Dan wil je alleen de meest relevante leads gaan targeten. Door een Facebook pixel op je website te plaatsen kun je een doelgroep maken van ALLE bezoekers van jouw website.

Van deze mensen weet je al dat ze geïnteresseerd zijn in jouw diensten. Zo spendeer je niet meer geld dan nodig is om de eerste conversies via Facebook binnen te halen, en hoef je geen honderden verschillende advertentiesets aan te maken.

Met het opbouwen van een zogenaamde aangepaste doelgroep in Facebook voorkom je dat je misstappen zet in het bepalen van je doelgroep met de Facebook tools die hiervoor aanwezig zijn. Nick noemt het ook wel “The power of a pixel”.

Dit is één van de geniale strategieën van Nick Fisher, wat hij doet is dat hij grote websites, blogs en andere websites een bedrag betaald om zijn Facebook pixel op hun website te plaatsen. In sommige gevallen doet een website het gratis en in andere gevallen betaald hij hier twee tientjes voor.

In Facebook kun je vervolgens een aangepaste doelgroep aanmaken met de data van de website die je zojuist hebt “gehuurd”. Heb jij een netwerk van boekhoudkantoren en kun je een pixel plaatsen op de website van de Belastingdienst dan kun je heel specifiek mensen targeten die bezig zijn met hun belasting en deze doorverwijzen naar een boekhoudkantoor.

De Belastingdienst krijgt namelijk ontzettend veel bezoekers, en al deze bezoekers zijn relevant in jouw markt. Je kunt natuurlijk ook een pixel ruilen waardoor zowel jij als een andere partij toegang krijgt tot de pixel-data.

Het voordeel van het huren of ruilen van pixel-data is dat je zelf niet honderden blogs hoeft te schrijven, niet goed hoeft te zijn in zoekmachine optimalisatie maar wel een super waardevolle doelgroep kunt bereiken.

In audience insights krijg je inzichten over je doelgroepen. Zo kun je bijvoorbeeld een klantenlijst importeren om te zien welke interesses de gemiddelde klant heeft, welke leeftijdscategorie, welke pagina’s zij nog meer liken etc.

Met de data die je krijgt kun je vervolgens een nieuwe advertentie maken. Zo weet je dat de doelgroep die je bereikt voor je zal werken en zo ben je geen honderden, danwel duizenden euro’s kwijt aan het testen van welke doelgroepen converteren.

In Google Chrome kun je de “Pixel Helper” downloaden waarmee je kunt zien of er op een website pixels van Facebook staan. Dit kan handig zijn voor het geval dat je onderzoek gaat doen welke blogs deze pixel nog niet hebben. In dit geval kun je zo’n blog mogelijk interesseren om jouw pixel te plaatsen.

Deze tool werkt ook super om je eigen pixels te controleren of deze goed zijn ingesteld en werken ook voor de conversiepixels van Facebook.

Als je je conversies meet via Facebook dan kan het zijn dat Facebook niet de juiste aantallen conversies toont. Ik legde Nick deze vraag voor en bij ons beide is het zo dat Facebook de conversies te hoog bepaald soms wel tussen de 12- en 50 procent.

Om deze reden raadt Nick ook aan om altijd een UTM code of tracking link toe te voegen aan je Facebook advertentie om zo de conversies ook in Google Analytics te meten. Google Analytics is meer accuraat.

Facebook zelf vertelt hierover dat zij niet alle conversies kunnen meten, een Facebook accountmanager vertelde dat ongeveer 20% van de conversies niet wordt gemeten omdat mensen niet op een advertentie klikken maar later in de browser intikken, of de advertentie op de mobiel zien en op de computer naar de website gaan. Ook kan het zijn dat iemand pas na een langere tijd converteert.

Facebook komt steeds meer met tools voor adverteerders om ook hen een betere ervaring te geven met Facebook. Zo heeft Facebook account managers die je kunnen helpen maar ook de live chat voor business. (Op moment van schrijven nog niet in NL) Maar je kunt deze tip van Nick ook toepassen per e-mail. Hier kun je contact opnemen met Facebook: https://www.facebook.com/business/resources/

Zit je in een grijze markt of twijfel je om je de voorwaarden van het adverteren schendt? Dan kun je vooraf contact opnemen met Facebook om te checken of het helemaal in orde is. Dit is vooral van toepassing in financiële markten, dating en gezondheidsmarkten.

Maak ook altijd een screenshot van een conversatie die je hebt met Facebook. Het support team is een ander team dan die de regels handhaven. Mocht je advertentie toch worden geweigerd dan kun je met een screenshot aangeven dat het wel oké zou zijn. Vaak wordt zo’n beslissing dan teruggedraaid.

Test en track alles wat je doet, weet welke onderdelen je geld opleveren en op welke onderdelen je geld verliest. Cijfers zijn belangrijk, meten is weten! (Niet meten = zweten ;))

Facebook Advertentiecampagne OptimaliserenHaal het maximale resultaat uit je Facebook Advertenties met dit GRATIS ebook! *Klik*

Eerder had Nick het al over de waarde van een aangepaste doelgroep omdat dit precies de mensen zijn die je wilt targeten en waarvan het meest aannemelijk is dat zij zullen converteren.

Nick benadrukt dit door te zeggen dat je makkelijk kunt adverteren naar bijvoorbeeld een landingspagina met een 0- tot 50 procent verlies. Puur om je aangepaste doelgroepen op te bouwen en daar vervolgens conversies uit te behalen.

Maak je meer verlies op een advertentie? Dan ligt het waarschijnlijk aan je product of aan hoe je het product probeert te verkopen. In dit geval is het belangrijk om hier eerst aan te gaan sleutelen omdat dit waarschijnlijk meer effect heeft dan het aanpassen van de advertentie.

Ik stelde Nick de vraag wat zijn ervaringen waren met korte maar zeker ook met lange advertentieteksten. Bij de klanten waarvoor ik adverteer zie ik hier verschillende resultaten uitkomen, vaak zijn de klikken goedkoper bij een korte advertentie maar de conversies duurder. Omdat Nick er al vanaf het begin bij is vroeg ik het hem.

Nick geeft aan dat de resultaten zijn omgekeerd, voorheen werkte het altijd beter om korte advertentieteksten te gebruiken maar tegenwoordig gebruikt hij lange teksten omdat deze beter converteren. Hij geeft nog aan dat hij in de afgelopen jaren ook een betere copywriter is geworden en gebruikt maakt van story’s in zijn advertenties.

Een lange advertentietekst die hij gebruikt is vaak 300 – 500 woorden lang en lijkt daarmee meer op een mini advertorial dan op een advertentie. Zijn advies: Als je goed bent in copywriting, schrijf dan langere advertenties.

Ook bij het adverteren op Facebook kun je foto’s gebruiken. Foto’s trekken de aandacht maar gebruik niet alleen maar stockfoto’s. Probeer de advertentie persoonlijk te maken met eigen afbeeldingen.

Om je foto’s te bewerken kun je Canva.com gebruiken. Zowel Nick als ik gebruiken Canva om afbeeldingen in het juiste formaat te krijgen en eventueel teksten toe te voegen, heel gemakkelijk.

Videoadvertenties werken super goed, je trekt gemakkelijk de aandacht en in de video kun je een Call to Action toevoegen. Op deze manier kun je maximaal resultaat behalen uit Facebook.

Ik vroeg Nick naar zijn ervaringen met video en hoe lang een video volgens hem moest zijn voor een advertentie.

Zijn antwoord was dat toen je via Instagram kon gaan adverteren met video’s van 15 seconden dit niets voor hem opleverde. In het interview gaf Nick aan dat videoadvertenties tussen de 45 seconden en 3,5 minuut het beste voor hem werken.

Comments zijn een krachtige methode om meer bereik te krijgen met je Facebook advertentie. Een advertentie wordt namelijk ook verspreid aan de vrienden van iemand die een comment achter laten (gratis).

Niet alleen krijg je meer bereik ook wordt je advertentie eerder als “waarheid” beschouwd omdat er meer social proof is. Engagement is belangrijk ook op je advertentie.

Je kunt in de headline of boven de advertentie een vraag stellen aan de lezers van de advertentie. Op deze manier stimuleer je het krijgen van comments, gewoon door te vragen. Hetzelfde geld voor een video, vraag in de video om onder de video een reactie achter te laten.

Als mensen negatief reageren kun je deze reacties verbergen, probeer eerst te reageren op zo’n reactie. Vaak kun je hier bezwaren mee wegnemen om met jou te gaan samenwerken. Mocht het een beledigende reactie zijn dan kun je de gebruiker blokkeren.

Juist nu is het de juiste tijd om aan de slag te gaan met Facebook adverteren. De methodes om je doelgroep te bepalen zijn enorm en super specifiek. Facebook biedt veel waarde en de prijzen per view of per click zijn nu nog enorm laag.

Toen ik Nick Fisher aan het einde van het interview vroeg of hij nog iets wilde zeggen tegen de luisteraars en de lezers van dit blog zei hij ook “Go out and spend a 1000 dollars on Facebook”.

Facebook Advertentiecampagne OptimaliserenHaal het maximale resultaat uit je Facebook Advertenties met dit GRATIS ebook! *Klik*

Heb je deze artikelen al gelezen:

Wil je jouw Facebook en Instagram Marketing uitbesteden? Wij verzorgen Facebook Marketing & Advertising voor bedrijven. Ook verzorgen wij de inrichting van Funnels en Marketing Automation? Wij helpen je graag, neem gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Youri Meuleman is de oprichter van OVA B.V. en mede-eigenaar bij MailBlue B.V. Hij specialiseert zich in het exponentieel laten groeien van bedrijven door het inzetten van funnels & advertising. In 2017 liet hij MailBlue B.V. 2887,5% groeien in bedrijfsresultaat na overname zonder tussenkomst van externe financierders. Naast zijn eigen ondernemingen ondersteunt hij ondernemers om extreme groei te realisereren in hun business door middel van online trainingsprogramma's en zijn z'n ebooks meer dan 92.000x gedownload.
Rebekka Deforce
Door

Rebekka Deforce

op 06 Jun 2016

Een artikel vol waardevolle informatie over Facebook adverteren Youri!

Youri Meuleman
Door

Youri Meuleman

op 18 Jun 2016

Thanks Rebekka!

Coen Olde Bijvank
Door

Coen Olde Bijvank

op 09 Jun 2016

Uitgebreid en interessant artikel, bedankt. Spendeer jezelf dagelijks ook veel via Facebook adverteren en zo ja.. promoot je eigen producten of via Affiliate Marketing? Ben wel benieuwd.

Youri Meuleman
Door

Youri Meuleman

op 18 Jun 2016

Hi Coen, dit verschilt per dag. Veel werk ik met klanten voor wie ik de Facebook Advertising doe. Dit soort bedragen komen steeds vaker voor ;) Voor klanten gaat het dan voornamelijk om eigen producten.

Wesley Hayen
Door

Wesley Hayen

op 19 Oct 2016

Hello, Wat als uw doelgroep "iedereen" is? wij verkopen bv gebruikte/refurbished smartphones en willen dus iedereen bereiken.. Want iedereen heeft een smartphone tegenwoordig. Helaas lukt het adverteren niet meer zoals het vroeger ging (doe het ook al een paar jaren) en merk dat het bereik en de response veel lager ligt... Desondanks we er toch wel wat geld aan besteden.

christian
Door

christian

op 25 Oct 2016

Wesley,iedereen is zeer ruim!!! bekijk leeftijdsgroepen binnen Fb , vele jongeren geen creditcard,vele 55+ geen aandacht voor smartphones, test dus per leeftijdsgroep, apple gebruiker hoef je nt te targetten met android en vice versa, dus meer tijd steken in uw targetting en ads creatie

Jan
Door

Jan

op 30 Dec 2020

Heel mooi artikel dit, nog steeds zeer waardevol

Reactie plaatsen

Maak jij nog geen gebruik van MailBlue?

Blue Academy