Het begin van je marketingstrategie: Wat is jouw doelgroep?
Wil je aan de slag met online marketing, maar heb je geen idee waar te beginnen? Als er een nieuwe klant bij ons binnenkomt beginnen we in de strategische sessie eigenlijk altijd meteen met het bepalen van de doelgroep. Dit is dus letterlijk de eerste stap naar een succesvolle marketingstrategie!
Hoe vaak wij deze wel niet heb gehoord de afgelopen jaren: “Ik heb een doelgroep, maar mijn huidige klanten voldoen daar niet aan”. Ook weinig specifieke doelgroepbeschrijvingen of ondernemers die eigenlijk geen idee hebben wie hun klanten zijn passeren de revue. En dat is zonde! Dit is namelijk de basis van succesvolle online marketing en dus van een succesvol bedrijf.
Ben je er klaar voor om je bedrijf naar het volgende niveau te tillen? Begin dan hier! In deze blog trek ik je er stap voor stap doorheen.
Doelgroep bepalen: wie is mijn potentïele klant?
Goed, de doelgroep is dus de fundering van je marketingstrategie. Maar waarom eigenlijk? Omdat je als ondernemer moet denken vanuit de klant. Waar heeft de klant behoefte aan? Welk probleem heeft de klant? Hoe kan mijn product of dienst deze voor hem of haar oplossen?
Naast denken vanuit de problematiek van de klant dien je natuurlijk ook te kijken naar wat jij te bieden hebt. Als jobcoach kan je iedereen willen helpen, maar wellicht ben jij wel erg goed in het mensen helpen die last hebben van een burn-out. Jij weet van jezelf welke doelgroep jij het liefst helpt. Wees dan ook niet bang om je doelgroep te specificeren!
Voorbeeld:
Stel je bent werkzaam als coach. Over het algemeen kan je stellen dat je mensen wil helpen die niet lekker in hun vel zitten. Toch is dat weinig specifiek. Zo’n doelgroep is namelijk erg breed. Als jij een praktijk hebt in Groningen dan is iemand die niet lekker in zijn vel zit en in Maastricht woont geen potentiële klant. Je specificeert je doelgroep dus verder tot mensen die in Groningen wonen. Daarnaast krijg je veel verschillende klanten met uiteenlopende problemen: van burn-out tot mensen die een carrièreswitch overwegen, maar specialiseer jij jezelf in het eerste probleem. Je doelgroep zou dan kunnen zijn: mensen die last hebben van een burn-out en in de omgeving van Groningen wonen.
Doelgroepsegmentatie: Hoe pas ik dat toe?
Doelgroepsegmentatie wordt toegepast wanneer je doelgroep te groot is of wanneer er onderlinge verschillen in behoeften aanwezig zijn. Bij de doelgroepsegmentatie ga je de doelgroepen verder onderverdelen. Voorbeeld: Als dierenspeciaalzaak is je doelgroep huisdiereigenaren uit de omgeving. Maar daarin kan je nog onderscheid maken tussen eigenaren van honden, katten, hamsters en andere dieren. Deze subdoelgroepen hebben namelijk toch weer andere behoeften. Immers is het feit dat het hondenvoer in de aanbieding is voor de eigenaar van een hamster weinig relevant 😉
Er zijn enkele zaken om rekening mee te houden tijdens de doelgroepsegmentatie. Zo heeft dit alleen zin wanneer de omvang van subdoelgroepen groot genoeg zijn. Dit omdat de marketingkosten zichzelf anders niet terug verdienen. Om maar bij het voorbeeld van de dierenspeciaalzaak te blijven: als er in de omgeving maar 3 mensen zijn die hagedissen houden dan is het apart bedienen van deze doelgroep niet de moeite waard. Daarnaast moet de doelgroep ook bereikbaar zijn. Als jij een online dierenwinkel hebt met hagedissen producten, maar deze mensen zijn niet aanwezig op jouw website omdat zij niet online shoppen, dan is deze inspanning wederom je tijd en geld niet waard.
Om te bepalen of bovenstaande situatie op jou van toepassing is en of de subdoelgroepen die je hebt gekozen interessant zijn kan je eenvoudig deze segmentatiecriteria toepassen!
Homogeen
de onderlinge verschillen moeten niet te groot zijn. Binnen de subdoelgroep dienen de klanten min of meer hetzelfde te zijn.
Bereikbaar
Je moet de groep natuurlijk wel kunnen bereiken. Is deze doelgroep aanwezig op jouw mailinglijst, je website of op social media?
Meetbaar
Je wil weten of je segmentatie resultaten oplevert en of het apart bedienen van deze doelgroep je ook daadwerkelijk iets oplevert.
Doelgroepgrootte
De doelgroep moet groot genoeg zijn om inkomsten uit te halen en dus winstgevend te kunnen zijn.
Voldoet jouw doelgroep aan de bovenstaande eisen? Dan kan je aan de slag! Zijn bovenstaande criteria niet van toepassing? Dan kan je deze subdoelgroep voor nu beter links laten liggen.
Je doelgroep segmenteren: de criteria
Je kan je doelgroep op verschillende manieren segmenteren. Bij bovenstaand voorbeeld segmenteer je op welk huisdier iemand bezit oftewel welke spullen het nodig heeft. Dit wordt ook wel koopmotief genoemd. Maar er zijn meerdere mogelijkheden zoals:
Geografisch
Hierbij segmenteer je op basis van land, regio of stad. Dit is vooral belangrijk als je een fysieke vestiging zoals een winkel of praktijk hebt. Iemand die om de hoek woont zal eerder geïnteresseerd zijn in een 2 uur durende cursus dan iemand die daarvoor 2,5 uur onderweg is.
Demografisch
Dit zijn kenmerken als leeftijd, geslacht en burgerlijke staat. Je segmenteert op deze categorie omdat de afname van producten en de manier waarop je ze kunt bereiken verschilt. Voorbeeld is een supermarkt die zowel jongeren als ouderen bedient.
Socio-economisch
Hierbij wordt gekeken naar opleidingsniveau, sociale klasse, beroep en inkomen. Dit is belangrijk omdat mensen met hogere inkomens eerder bereid zijn om grote uitgaven te doen dan mensen met een lager inkomen.
Psychografisch
Dit is een breed begrip dat onder andere iemands levensstijl en persoonlijkheid omvat. Denk aan mensen die gezond eten en mensen die liever kiezen voor comfort food of mensen die graag een film thuis op de bank kijken versus mensen die naar de bioscoop gaan.
Gedrag
Hier vallen dingen als behoeftes, tijdstip van gebruik en loyaliteit. Zo is het bijvoorbeeld geen toeval dat je rond december meer advertenties ziet voor kinderspeelgoed, cosmetica en andere producten die veelal als cadeau’s worden weggeven.
Verder lezen: doelgroepen toepassen
Al een stapje verder met het bepalen van je doelgroep? Dan ben je vast nieuwsgierig hoe je de juiste doelgroep terug kunt vinden op facebook of hoe je segmentatie inzet voor succesvolle e-mail marketing.
Ook aan de slag met online marketing? Maakt niet uit of je jouw doelgroep al helder voor ogen hebt of juist wel een beetje hulp kunt gebruiken: je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen!
Lisette Gerritson
op 24 Mar 2020