Hoe organiseer je een Instagram Contest?
Hoe organiseer je een Instagram Contest?
26 juli 2016 
8 min. leestijd

Hoe organiseer je een Instagram Contest?

Instagram is een populair kanaal welke steeds populairder wordt onder marketeers en bedrijven. Zeker sinds de introductie van het adverteren op Instagram in september 2015. Sinds de introductie van Instagram adverteren zijn de deuren opengegaan voor heel ondernemend Nederland.

Met een Instagram contest kun je in korte tijd veel gebruikers bereiken en jouw Instagram account of merk onder de aandacht brengen. De voorbereiding op zo’n Instagram contest bepaald of de contest een succes wordt of juist niet.

Vaak wordt het idee om een contest te houden op Instagram geboren uit een opwelling en vanuit enthousiasme wordt de actie dan ook daadwerkelijk gepubliceerd. Hierdoor haal je ook nooit het maximale uit de campagne. In dit artikel wil ik je inspireren wat je zoal kunt doen met een Instagram contest maar ook wil ik je praktisch laten zien wat je hiervoor nodig hebt.

Instagram Like & Win Contest

Net zoals op Facebook is de “Like & Win Actie” ook op Instagram erg populair. Waarom? Simpelweg omdat het gemakkelijk is om deel te nemen en makkelijk is om te zien of de actie aanslaat.

Waar veel ondernemers en marketeers echter nog niet naar kijken is de resultaten van zo’n campagne. Veel likes is natuurlijk leuk en je product komt zeker onder de aandacht van de door jouw bereikte doelgroep maar is dit wel echt zo waardevol?

Doordat je zo gemakkelijk een foto op Instagram kunt liken zul je inderdaad veel interactie krijgen op je Instagram post maar hoe waardevol is deze interactie? Je zult merken dat veel gebruikers niet eens weten wat voor bedrijf je bent en wat je eigenlijk doet. Gebruikers liken je post omdat ze kans maken om iets te winnen maar ze kijken niet verder 😉

Als je toch besluit om een like & win actie te houden op Instagram dan is het goed om na te denken over de opvolging van de actie. Kun je iets met de gegevens die je binnen krijgt of is het een eenmalige boost in likes en houdt het daarna op? Dit is afhankelijk van de doelen die je stelt.

Je kunt de resultaten van de campagne verbeteren door een eis aan de campagne toe te voegen. Zo kun je er voor kiezen om te verplichten dat als je kans wilt maken op de prijs dat je jouw account ook daadwerkelijk moet volgen, hierdoor krijgt een deelnemer in het vervolg al jouw Instagram posts te zien in zijn of haar tijdlijn.

Een andere eis waarmee je meer aandacht gaat focussen op de campagne is de eis om iemand onder de Instagram foto te taggen. Doordat gebruikers van Instagram vervolgens hun vrienden gaan taggen zul je veel meer gebruikers bereiken met de Instagram contest.

Je kunt een Instagram contest pas echt maximaliseren op het moment dat je de gegevens van een gebruiker van Instagram kunt ontvangen. Dit is op Instagram natuurlijk net iets lastiger dan op een ander platform, maar je kunt een link in je profielomschrijving plaatsen…

De link die je vervolgens in je profielomschrijving plaatst moet verwijzen naar een landingspagina, waarop nogmaals de voorwaarden en met name de prijs staat vermeld die je kunt winnen met de contest. Nog belangrijker één van de voorwaarde voor deelname moet zijn dat iemand ook zijn/haar naam en e-mailadres moet achterlaten via de landingspagina.

Doordat iemand zijn of haar naam en e-mailadres achterlaat kun jij nadat de contest is afgelopen altijd via de mail nog aanbiedingen versturen en de deelnemers op de hoogte houden van aanbeidingen en actie’s.

Een Instagram Like & Win Contest is niet de enige manier hoe je Instagram voor je kunt laten werken. Je kunt ook een “hashtag contest” starten via Instagram. Wat in dit geval de bedoeling is, is dat gebruikers zelf foto’s op Instagram gaan plaatsen met de hashtag die jij wilt gebruiken voor deze actie.

In het beste geval plaatsen gebruikers foto’s waarop ze jouw product gebruiken op hun Instagram account. Het voordeel hiervan is dat jouw contest veel meer mensen bereikt omdat de gebruiker de foto zelf op zijn of haar Instagram plaatst, hierdoor krijgen ook de vrienden en volgers van een deelnemer de foto te zien.

Voordat een gebruiker echter de stap maakt om een foto van jouw product met een door jou gekozen hashtag op zijn of haar Instagram profiel te plaatsen moet de gebruiker al wel een band met jouw bedrijf hebben en eigenlijk zelfs al fan zijn. Een foto plaatsen kost veel meer moeite dan een foto op jouw tijdlijn te liken. Hierdoor zul je meer moeite moeten doen voor minder response.

Zeker wanneer je een contest start waarbij gebruikers zelf een foto moeten plaatsen, vraag dan niet te veel andere dingen van ze. Bij de like en win actie had ik het over volgen, een e-mailadres achterlaten en taggen, als je dat ook nog als eisen toevoegt naast het uploaden van een foto dan wordt de response heel snel minder tot niets.

Nu je een idee hebt van wat de mogelijkheden zijn met het houden van een contest op Instagram wil ik je praktisch gaan voorbereiden voor wat er allemaal komt kijken bij een succesvolle contest op Instagram.

Bepaal de doelstelling van de contest

Wat is het doel van de contest? Wil je likes krijgen op het bericht, wil je meer verkopen doen in jouw webwinkel, wil je je mailinglijst laten groeien of wil je meer volgers krijgen op Instagram? Het is belangrijk om een doel te stellen zodat je hier rekening mee kunt houden in het aanmaken van de campagne.

Bepaal je budget

Wat is het budget dat je beschikbaar hebt voor een Instagram contest. Houd er rekening mee dat je een prijs weg moet geven die je moet aanschaffen en dat je de contest misschien wel wilt promoten op Instagram of op andere kanalen.

Bekijk de concurrentie – Wat werkt & wat werkt niet?

Misschien heeft jouw concurrent al weleens een contest gehouden op Instagram. Ga de Instagram accounts van je concurrenten eens langs (TIP! Bekijk ook eens je concurrenten in Amerika, zij lopen vaak voor op het gebied van marketing.) en bekijk wat voor hen heeft gewerkt en wat juist niet heeft gewerkt. Bekijk eens op welke berichten zij de meeste interactie hebben gekregen en modelleer wat werkt.

Bepaal je doelgroep

De doelgroep is enorm van belang als je jouw Instagram contest wilt laten slagen. Op basis van de doelgroep kun je namelijk een prijs kiezen maar ook het type afbeelding die je gebruikt en het soort teksten welke je gebruikt om de doelgroep te activeren.

Kies een relevante prijs

Buiten dat je wilt dat er zo veel mogelijk gebruikers deelnemen aan jouw Instagram contest wil je ook dat deze gebruikers relevant zijn en wellicht in de toekomst nog zaken met jou doen. Een prijs weggeven is leuk maar eerlijk is eerlijk, uiteindelijk wil je er meer business uithalen dan dat het je heeft gekost 😉

Je wilt niet dat mensen enkel en alleen meedoen om iets gratis te krijgen, dit zou namelijk betekenen dat de deelnemers niet voor de prijs zouden willen betalen en enkel en alleen meedoen omdat het gratis is.

Je wilt een prijs weggeven die relevant is aan jouw business, die iets te maken heeft met jouw business zodat je een connectie krijgt met de gebruikers die ook nog eens geïnteresseerd zijn in wat jij doet, zodat je hier in de toekomst ook nog nieuwe klanten vandaan kunt krijgen.

Geef ook niet een te grote prijs weg, iedereen wilt een reis naar New York maar waarom geef je niet 10x een boek weg welke over jouw markt gaat, dit komt veel geloofwaardiger over plus dat je hiermee niet 1 persoon blij maakt maar 10 mensen blij kan maken met een prijs.

Bepaal de duur van de contest

Wanneer ga je de winnaars van de contest bekend maken? Doe je dat na 1 week of na 1 maand of pas bij 1000 deelnemers, wees hier van te voren al duidelijk in zodat niemand teleurgesteld raakt hierin. Laat de contest niet te kort duren, dan heb je misschien te weinig tijd om genoeg inzendingen te krijgen maar ook zeker niet te lang waardoor gebruikers niet willen deelnemen.

Bepaal de hashtag of mention

Bepaal of je wilt dat deelnemers gebruik maken van een hashtag waardoor de inzendingen makkelijk doorzoekbaar zijn of dat je liever een mention krijgt waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren naar jouw profiel.

Maak een aantrekkelijke Instagram post

Onthoud dat Instagram een visueel platform is, gebruikers waarderen het als je met een mooie visual komt om een contest te promoten in plaats van een standaard afbeelding bijvoorbeeld. Maak het aantrekkelijk om deel te nemen en zorg ervoor dat de contest past bij Instagram.

Houd je aan de regels

Play by the rules, vergeet niet de regels met betrekking tot contests door te lezen voordat je een contest gaat plaatsen, het lijkt me niet dat je het risico wilt lopen dat je account geblokkeerd wordt of zelf wordt verwijderd. Hier lees je de regels van Instagram over contests >>

Promoot je contest

Vergeet niet dat een contest niet uit zichzelf gaat werken, je zult de contests die je aanmaakt ook moeten promoten, natuurlijk kun je denken aan adverteren op Instagram maar ik zou je willen uitdagen om dit ook verder te trekken. Op welke andere kanalen heb je een doelgroep die dit interessant zouden vinden? Kun je bijvoorbeeld mensen op Facebook attenderen op de contest of via jouw mailinglijst, of Twitter?

Follow-up na de contest

Voor dit onderdeel is het belangrijk dat je de contactgegevens van een deelnemer hebt gevraagd zoals de naam en het e-mailadres. Je kunt via deze weg de deelnemers die niet hebben gewonnen nog opvolgen met een aanbieding, bijvoorbeeld 25% korting op het product welke ze helaas niet hebben gewonnen. Een e-mailadres kun je voor een langere periode gebruiken, denk hier dus goed overna.

Maak de winnaars van de Instagram contest bekend

Niets is frustrerender dan deelnemen aan een contest en niet weten of er een winnaar is gekozen. Veel deelnemers vragen zich ook nog eens af of de contest wel echt was of dat de contest enkel en alleen is opgezet om een like en zijn of haar gegevens te bemachtigen. Maak daarom aan het einde van de Instagram contest ook altijd de winnaars bekend zodat iedereen weet wat er met de prijzen gebeurd en zodat de deelnemers weten dat de contest is afgelopen.

Heb je deze artikelen al gelezen:

Wil je jouw Facebook en Instagram Marketing uitbesteden? Wij verzorgen Facebook Marketing & Advertising voor bedrijven. Ook verzorgen wij de inrichting van Funnels en Marketing Automation? Wij helpen je graag, neem gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Youri Meuleman is de oprichter van OVA B.V. en mede-eigenaar bij MailBlue B.V. Hij specialiseert zich in het exponentieel laten groeien van bedrijven door het inzetten van funnels & advertising. In 2017 liet hij MailBlue B.V. 2887,5% groeien in bedrijfsresultaat na overname zonder tussenkomst van externe financierders. Naast zijn eigen ondernemingen ondersteunt hij ondernemers om extreme groei te realisereren in hun business door middel van online trainingsprogramma's en zijn z'n ebooks meer dan 92.000x gedownload.
Martin
Door

Martin

op 22 Aug 2016

En hoe kies je op een eerlijke en ook leuke manier de winnaar?

Reactie plaatsen

Maak jij nog geen gebruik van MailBlue?

Blue Academy