Wat is een E-book? (door OVA.nl)
Wat is een E-book?

Wat is een E-book?

Een E-book is een boek dat volledig digitaal is. Dit E-book wordt vaak gelezen op een speciaal hiervoor bedoelde e-reader, maar er zijn ook E-books die kunnen worden gelezen op een tablet, smartphone of bijvoorbeeld laptop. Een E-book wordt ook wel een e-edition of een electronic book genoemd. Een E-book heeft een digitale kaft en kan gevuld zijn met tekst en/ of illustraties / fotomaterialen.

Elektronische inkt

E-books worden in de meeste gevallen digitaal uitgegeven om gelezen te kunnen worden op een speciaal hiervoor bedoelde e-reader. Dit is een handzaam apparaat dat eruit ziet als een tablet, meestal in een iets kleiner formaat.

Deze e-reader toont het book met zogenaamde elektronische inkt. Dit zorgt ervoor dat de bladzijde er zoveel mogelijk uitziet als een echte bladzijde. De bladzijde wordt lichter als je onder een lamp zit en het scherm spiegelt niet, dus weerkaatst het licht ook niet terug. Er is dan ook geen verlichting in het scherm te vinden, al zijn sommige e-readers wel uitgerust met een optie om in het donker te kunnen lezen. Een e-reader geeft standaard alle digitale content in zwart-wit weer.

Speciale software

Een e-reader is voorzien van speciale software die ervoor zorgt dat de beleving van het lezen van een echt (papieren) boek zoveel mogelijk wordt nagebootst. Hierdoor heb je de mogelijkheid om zichtbaar een bladzijde om te slaan door over het scherm te swipen. Daarnaast worden er diverse extra functies geboden, zoals het bijhouden van je leestijd of het percentage van het boek dat je inmiddels gelezen hebt.

Daarnaast heb je op je e-reader een bibliotheek waarin al je digitale E-books staan. Hier kan je dus naartoe om een nieuw boek uit te kiezen om te lezen als je het vorige uit hebt. Als je je E-book even weg wilt leggen, dan kan je deze gewoon uitschakelen of op slaapstand zetten. Je gaat dan later automatisch verder op de pagina waarop je was gebleven met lezen.

Voordelen en nadelen

E-books bieden diverse voordelen. Zo zijn ze in de meeste gevallen goedkoper dan de papieren versie. Je kan duizenden E-books in je e-reader opslaan om te lezen. Zoveel ruimte heb je waarschijnlijk niet in huis als het allemaal echte boeken zouden zijn. Je kunt eindeloos veel boeken meenemen op vakantie door enkel je lichtgewicht e-reader mee te nemen. Je kunt diverse extra opties in een e-book vinden die je in een regulier boek niet hebt, zoals linkjes, woordenboeken, verwijzingen en multimedia.

Uiteraard is het ook beter voor het milieu. Het grootste nadeel is wel dat het toch niet in de buurt komt van de beleving van het lezen van een echt boek, waarbij je het papier hoort ritselen en geniet van de specifieke geur van een boek. Daarnaast heb je stroom nodig om voortdurend te kunnen lezen en kan je een boek natuurlijk niet van een handtekening laten voorzien. Een uitgever kan zien wat je leest en kan hier gebruik (misbruik) van maken op commercieel gebied. Daarnaast ontstaat er weer een heel nieuwe handel van illegaal gekopieerde e-books, waardoor de auteurs hier ook onder lijden.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:
Reactie plaatsen