Wat is een optinpagina | Definitie en Uitleg (OVA.nl door Youri Meuleman)

Optinpagina | Definitie en Uitleg

Een optinpagina is een webpagina die volledig wordt ingericht met het doel om van iedere bezoeker een naam en een mailadres te verkrijgen. Door deze gegevens achter te laten op de optinpagina geeft de betreffende persoon toestemming om het mailadres in de mailinglist te plaatsen. De optinpagina, ook wel opt-in pagina, wordt ook wel een squeezepage genoemd.

‘Klanten’ voor mailings

Als je de zakelijke mailings zomaar naar willekeurige adressen verstuurt, dan is de kans groot dat het overgrote deel van de mailings direct in de map ‘ongewensten’ terecht komt of door de eigenaar van het mailadres direct in de ‘prullenbak’ wordt geplaatst zonder deze te bekijken.

Zonde van de moeite natuurlijk, en daarom kan ervoor worden gekozen om een optinpagina online te plaatsen. Hier kunnen mensen zelf hun mailadres invullen, wetende dat deze zal worden gebruikt voor marketingdoeleinden, ofwel mailings. Zo melden mensen zichzelf dus via de optinpagina aan als ‘klanten’ voor op de mailinglist.

Het geven van toestemming

Door je mailadres in te vullen op een optinpagina geef je toestemming om je mailadres te gebruiken voor mailings in de toekomst. Toch is dit niet helemaal juist, al wordt het wel zo omschreven. Het is namelijk zo dat het vaak het geval is dat je niet verder kunt op de website wanneer je de gegevens niet invult, waardoor je er eigenlijk toe gedwongen wordt dit te doen als je de website wilt gebruiken. Een andere optie is natuurlijk om de website gewoon te verlaten en op zoek te gaan naar een andere website die je kan bieden wat je nodig hebt. Een eerlijke manier van het verkrijgen van toestemming is het dan ook niet voor de volle 100%.

Google is het er niet mee eens

In het verleden werden er veel online advertenties, bijvoorbeeld via AdWords van Google, geplaatst met een link direct naar een optinpagina. Google heeft dit een halt toegeroepen en verbiedt dit. Dit is goed om te weten, want als je dit toch doen, dan wordt je advertentie geblokkeerd. Mede om deze reden wordt er tegenwoordig vaker voor gekozen om de optinpagina gewoon volledig te verwerken in de website, zodat deze wel door Google wordt getolereerd.

Vol automatisch

Met een optinpagina verloopt alles vol automatisch. De ingevulde gegevens worden vanzelf op je mailinglist geplaatst, dus je hoeft er zelf niets meer aan te doen. Wel is het handig om je optinpagina te testen, zodat je zeker weet dat deze werkt zoals het zou moeten. Je kan testen door het verhogen van de optin ratio, door middel van splittesten. Voor je optinpagina heb je de keuze uit single opt-in en double opt-in. De tweede optie is aanzienlijk betrouwbaarder.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:
Reactie plaatsen