25 Tips voor het geven van super effectieve webinars
25 Tips voor het geven van super effectieve webinars
26 april 2016 
in Webinar
11 min. leestijd

25 Tips voor het geven van super effectieve webinars

Het geven van webinars is één van de meest krachtige online marketing technieken van deze tijd. In een webinar kun je waardevolle informatie delen, strategieën delen, maar ook een product verkopen bijvoorbeeld.

Daarbij kun je door het geven van webinars jouw mailinglijst enorm snel laten groeien met de juiste contactpersonen, namelijk de personen die interesse hebben in jouw product maar ook al eens een connectie met jou hebben gemaakt tijdens jouw webinar.

Door het geven van webinars zul je worden gezien als expert binnen jouw vakgebied, je hebt direct een onderscheidend vermogen en een connectie met jouw potentiële doelgroep waardoor deze eerder zullen overgaan tot aankoop van een product.

Meer dan 1,5 jaar geleden gaf ik mijn eerste webinar, je voelt dan toch een beetje die spanning. Nu na 1,5 jaar deel ik in dit artikel de lessen die ik heb geleerd in de vorm van tips.

Wanneer je een webinar gaat geven moet je een aantal dingen vooraf doen, een aantal dingen tijdens het webinar en een aantal dingen na het webinar. Eerst wil ik je een aantal tips geven over de dingen die je moet doen voordat je je webinar gaat geven.

Een aantal van deze tips zullen ‘basis’ tips zijn voor wanneer je je eerste webinar gaat geven. Tussen de tips staan echter ook genoeg waardevolle tips voor gevorderde zoals hoe je je webinar kunt vullen.

Tip 1: Kies de juiste webinarsoftware

Kies een webinarsoftware die bij je past en waar jij je prettig bij voelt. Er zijn letterlijk tientallen verschillende software waarmee je webinars kunt geven en ze werken allemaal net even iets anders. In het artikel over webinarsoftware vergelijk ik de drie grotere en meestgebruikte webinarsoftware.

Tip 2: Zorg voor een snelle en vooral stabiele internet verbinding

Op het moment dat je een webinar gaat geven ben je je presentatie en jouw geluid eigenlijk live aan het uploaden. Hiervoor heb je dus een goede uploadsnelheid nodig. Tegenwoordig kan iedere internetverbinding dit wel aan, maar zorg ervoor dat je op een plek zit waar de internetverbinding niet weg zal vallen.

Tip 3: Is je webinarpresentatie al af?

Voordat je een webinar kunt gaan geven moet je natuurlijk je presentatie af hebben en hebben voorbereid. Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van een presentatie, zelf live te gaan. Dan hoef je geen presentatie te maken.

Voor een webinar is het belangrijk dat er veel beweging is in je presentatie en dus in je slides. Dit is niet zoals je het op school hebt geleerd maar je zult veel slides moeten gebruiken om de aandacht vast te houden. Ideaal is om iedere 20 – 40 seconden een nieuwe slide te gebruiken.

Het onderwerp van je presentatie is ook van belang of je webinar aanslaat of juist niet. Heb je nog geen idee waar je een webinar over wilt gaan geven? Dan is het een goed idee om hier eens over te brainstormen. Vragen die je jezelf kunt stellen om tot een goed antwoord te komen zijn bijvoorbeeld:

Wat is de meest gestelde vraag die een klant aan mij stelt?

Wat is de grootste fout die mijn klanten maken met mijn product?

Met welk onderdeel van mijn product hebben mijn klanten de meeste moeite?

Welke succesvolle content vanuit het verleden kun je ombouwen naar een webinar?

Waar zijn mijn klanten naar op zoek / wat willen ze met mijn product bereiken?

Tip 4: Doe een aanbod in je webinar

Een webinar is de ideale manier om meer business binnen te halen, om sommige webinars die ik heb gegeven hebben we tot wel 35% conversie gedaan naar een productaanbieding.

Het is belangrijk dat het aanbod aansluit op het webinar, en dat je vervolgens iets extra’s geeft wanneer deelnemers nu handelen. Je kunt bijvoorbeeld voor de eerste 6 mensen die je product aanschaffen tijdens het webinar een extra bonus weggeven of alleen tijdens het webinar 25% korting weggeven.

Benoem tijdens het webinar ook iedereen die een aankoop bij jou heeft gedaan, je kent het gezegde wel.. Als er één schaap over de dam is, volgen er meer 😉 Vervolgens kun je nog vragen beantwoorden waar je nog bezwaren kunt wegnemen van de deelnemers.

Tip 5: Plan je webinar in

Wanneer je een software hebt gekozen om mee te gaan werken dan kun je je webinars gaan inplannen. Plan in ieder geval vijf webinars in zodat je er aan vast zit om deze te geven. Je eerste webinar is altijd even wennen en zo heb je een stok achter de deur dat je wel doorzet.

Benoem alleen nooit op je aanmeldpagina dat je meerdere webinars gaat geven, dit zorgt ervoor dat mensen die wel willen deelnemen hun deelname gaan uitstellen. Want volgende week komt altijd beter uit 😉

Tip 6: Maak je aanmeldpagina aan

Op de aanmeldpagina van je webinar is het dus van belang dat je alleen de eerstvolgende mogelijkheid toont van het webinar, zo krijg je de meeste aanmeldingen voor je webinar.

Vervolgens is het belangrijk dat alle tekst die op de aanmeldpagina staat heel duidelijk is, en wat de benefits zijn wanneer je het webinar gaat volgen dat kun je het beste in bullet points aangeven op de aanmeldpagina.

Vervolgens is het testen.. Er is niet één aanmeldpagina die voor alle branches het beste converteert. Mijn vuistregel is dat hij clean moet zijn en weinig afleiding moet hebben. Verder kun je iedere template gebruiken die er is en deze vervolgens gaan aanpassen naar wat het beste werkt.

Tip 7: Maak gebruik van je bedanktpagina

Je kunt op je bedanktpagina simpelweg een deelnemer bedanken voor zijn aanmelding OF je kunt de bedanktpagina voor je laten werken. Afhankelijk van de situatie kun je meerdere technieken toepassen.

Vaak plaats ik op de bedanktpagina een bonus, bijvoorbeeld een extra hand-out voor het webinar of een video. Deze kun je dan downloaden door eerst een bericht te verspreiden via BetaalSociaal, hier deel je dan een bericht over het webinar waar je je net voor hebt aangemeld. Op deze manier krijg ik gratis nieuwe aanmeldingen voor het webinar.

Wat je ook kunt doen is een ebook in ruil voor een naam en e-mailadres weggeven of bijvoorbeeld mensen jou laten volgen op Twitter en laten liken op Facebook.

Tip 8: Schrijf de bevestigingsmail

Nadat een deelnemer zich heeft ingeschreven voor het webinar kun je met eigenlijk alle webinar systemen wel een bevestigingsmail sturen (automatisch) waarin je duidelijk de datum nog een keer kunt benoemen en vriendelijk kunt verzoeken het webinar in zijn/haar agenda te plaatsen. Je wilt natuurlijk dat er zo veel mogelijk mensen die zich registreren ook daadwerkelijk live aanwezig zullen zijn.

Tip 9: Schrijf de remindermail

Afhankelijk van wanneer je begint met het promoten van het webinar kun je een aantal remindermails instellen. De bedoeling hiervan is om de deelnemers te herinneren aan het webinar en dat deze binnenkort live gaat.

Zelf start ik vaak de promotie’s zo’n 3 dagen van te voren omdat het webinar dan nog vers in het hoofd zit van de deelnemer die zich heeft aangemeld en zo krijg ik de meeste deelnemers naar het webinar.

Wanneer ik drie dagen van te voren begin met het actief promoten krijgt een deelnemer direct na aanmelding de bevestigingsmail, 1 dag voor het webinar een remindermail en 30 minuten voor het webinar nog een tweede remindermail.

In deze remindermails kun je dan vervolgens een aantal belangrijke benefits van jouw webinar benoemen en waarom het belangrijk is dat de deelnemer live aanwezig is op het webinar.

Je moet deze mail zo schrijven dat de deelnemer er echt bij wil zijn!

Tip 10: DOE marketing!

Voor een opdrachtgever werk ik met GoToWebinar, daar hebben we het grootste pakket en kunnen we dus maximaal 1000 echte deelnemers aan, wel kunnen we onbeperkt registraties ontvangen. Bij ieder webinar is het dan ook onze doelstelling om ± 2000 aanmeldingen te krijgen zodat het webinar ook echt vol zit.

Maar 2000 aanmeldingen voor je webinar krijg je niet zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Je zult actief marketing moeten doen en weten wat een aanmelding voor je webinar je waard is.

Stel je verkoopt een product met een winstmarge van 100,- , je hebt 100 mensen op je webinar en je hebt een conversie van 15% dan verkoop je dus 15 van deze producten en maak je 1500 euro winst. Je kunt dan dus 15 euro per deelnemer uitgeven aan marketing om deze klant binnen te halen.

Wees gerust, een aanmelding via Facebook kun je al voor gemiddeld 2 euro binnenhalen dus hier is een ruime winst op te behalen.

Zorg dat je minimaal actief bent op Facebook & Twitter, hier haal ik altijd de meeste aanmeldingen uit. Vervolgens kun je, wanneer je genoeg bezoekers hebt op je website, ook op je website nog een popup vertonen om bezoekers zich te laten aanmelden bijvoorbeeld.

Een mailing sturen naar je mailinglijst is net zoals adverteren op Facebook super belangrijk. De personen die op je mailinglijst staan hebben al een connectie met jou en zullen op een webinar eerder tot een aankoop overgaan.

Vaak stuur ik twee mailings uit waarvan de eerste zo’n 48 uur van te voren, waar de meeste aanmeldingen uit komen. De tweede stuur ik 1 uur van te voren en daar komen de meeste deelnemers uit. Je wilt mensen uiteindelijk live op je webinar krijgen natuurlijk.

Tip 11: Test de webinarsoftware

Zeker als dit jouw eerste webinar is, test dan even de software en of alle linkjes naar het webinar werken. Meld jezelf aan en kijk of alles goed werkt. Zorg dat je de software goed kent zodat wanneer er iets mis gaat, wat altijd kan gebeuren, dat je daar direct op kunt reageren.

Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen om een succesvol webinar te kunnen geven is het belangrijk om te weten waar je tijdens het webinar om moet letten zodat het webinar vlekkeloos verloopt.

Tip 12: Sluit alle overbodige programma’s

Sluit programma’s zoals Dropbox en Skype, zo blijven je internet en computer het snelst en zul je de minste problemen ervaren bij het geven van een webinar. Daarbij wil je natuurlijk niet tijdens het webinar gebeld worden door iemand via Skype waardoor je en uit je flow bent maar ook het webinar verstoord.

Vergeet ook niet alle notificaties zoals die van je e-mailprogramma uit te zetten, dit voorkomt dat je gestoord wordt tijdens je webinar.

Tip 13: Sluit je laptop aan op de voeding

Het klinkt misschien stom maar dubbelcheck of je laptop is aangesloten op de voeding. Niets is zo vervelend als dat je laptop halverwege het webinar uitvalt waardoor je het webinar moet staken.

Tip 14: Leg je smartphone aan de kant

Zorg ervoor dat je je smartphone aan de kant legt wanneer je je webinar geeft. Je moet in het moment zijn en niet worden afgeleid door externe factoren waar de smartphone vaak de grootste afleider is.

Tip 15: Zorg voor een goede werkomgeving

Je wilt niet dat je kinderen bijvoorbeeld de kamer binnen komen lopen terwijl jij net in de salespitch zit en daardoor verkopen misloopt. Zorg voor een rustige omgeving waar jij je volledig op het webinar kunt focussen en niet kunt worden gestoord.

Tip 16: Sluit je computer op laptop aan op een bedrade netwerkverbinding

Bij tip 2 gaf ik aan dat je een snelle en stabiele internetverbinding nodig hebt voor het geven van een webinar. Wanneer je je computer aansluit met een netwerkkabel heb je de minste kans dat er iets mis gaat.

Tip 17: Start het webinar ruim van tevoren

Start je webinar zo’n 10 minuten van te voren zodat de deelnemers de tijd hebben om binnen te komen, en begin met het webinar zo’n 3 minuten te laat. Er zijn veel mensen die precies op tijd komen of 1 á 2 minuten te laat komen. Hierdoor kunnen ook die mensen het webinar helemaal volgen.

Tip 18: Ga de interactie aan

Het voordeel van een live webinar is dat je live de interactie aan kunt gaan met de deelnemers van jouw webinar. Door de interactie aan te gaan zie je vaak dat je meer verkopen doet dan wanneer je dit niet zou doen. Ik probeer iedere 10 minuten een vraag te stellen aan de deelnemers.

Tip 19: De chat is prive

Tijdens je salespitch wil je niet dat deelnemers negatieve reacties plaatsen in de chat of dat andere deelnemers worden afgeleid door de chat en hierdoor een deel van jouw verhaal missen. Doe je een verkoopwebinar? Maak de chat dan privé.

Tip 20: Zorg voor een glas water

Als jij 1 á 1,5 uur aan het praten bent is het wel zo prettig om een glas water bij de hand te houden zodat je gemakkelijk even een slok water kunt nemen wanneer je bijvoorbeeld een droge keel hebt.

Tip 21: Geef je webinar

Geef gewoon je webinar, doe geen andere dingen tussen door en heb fun met het geven van webinars. Het is namelijk ook gewoon heel leuk 😉 Wees jezelf, doe als jezelf en dan komt het allemaal wel goed.

Het webinar is nog niet voorbij wanneer jij het webinar hebt gegeven. Welke dingen kun je nog doen wanneer het webinar al over is?

Tip 22: Follow-up met sales vragen

Wanneer je een salespitch hebt gedaan in jouw webinar dan is de kans groot dat dat er over je product of over je aanbod nog vragen zijn. Je kunt deze personen het beste even bellen met de vraag of al hun vragen zijn beantwoord en dat ze nog eenmalig de kans krijgen gebruik te maken van het aanbod. Hiermee verhoog je simpelweg de omzet vanuit het webinar.

Tip 23: Follow-up met de deelnemers

Bedankt de deelnemers van je webinar per email en verleng het aanbod welke je hebt gedaan in het webinar met nog 12 uur. Vaak druppelen er zo nog een aantal sales binnen.

Tip 24: Follow-up met de afwezigen

Wanneer je een webinar geeft dan komt gemiddeld zo’n 50% van de aanmeldingen ook daadwerkelijk opdagen. De andere 50% die zijn zeker wel geïnteresseerd maar daar is iets tussen gekomen of ze zijn het webinar simpelweg vergeten.

Je kunt de aanmeldingen die niet zijn komen opdagen direct een mail sturen met een nieuwe uitnodiging voor een volgend webinar of enkel het aanbod toesturen bijvoorbeeld.

Tip 25: Plaats geen opnames online

Wanneer je opnames online publiceert dan weet je zeker dat een deelnemer geen extra waarde eraan hecht om daadwerkelijk online te komen op je webinar en dat terwijl de conversie op live deelnemers vele malen hoger ligt.

Tof dat je al deze tips hebt gelezen! Het is nu tijd om je eerste webinar te gaan geven, en ik snap dat je een beetje zenuwachtig bent, dat het moeilijk en dat het veel tijd kost… Maar dit is het eerste webinar, test het met een aantal kennissen en plan de eerste 5 webinars alvast in. Ieder webinar wordt beter 😉

Succes!

Heb je deze artikelen al gelezen:

Wil je jouw Facebook en Instagram Marketing uitbesteden? Wij verzorgen Facebook Marketing & Advertising voor bedrijven. Ook verzorgen wij de inrichting van Funnels en Marketing Automation? Wij helpen je graag, neem gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Youri Meuleman is de oprichter van OVA B.V. en mede-eigenaar bij MailBlue B.V. Hij specialiseert zich in het exponentieel laten groeien van bedrijven door het inzetten van funnels & advertising. In 2017 liet hij MailBlue B.V. 2887,5% groeien in bedrijfsresultaat na overname zonder tussenkomst van externe financierders. Naast zijn eigen ondernemingen ondersteunt hij ondernemers om extreme groei te realisereren in hun business door middel van online trainingsprogramma's en zijn z'n ebooks meer dan 92.000x gedownload.
Reactie plaatsen

Maak jij nog geen gebruik van MailBlue?

Blue Academy