21 Tips voor meer verkopen via eBay en Marktplaats
21 Tips voor meer verkopen via eBay en Marktplaats
12 juli 2016 
9 min. leestijd

21 Tips voor meer verkopen via eBay en Marktplaats

Iedere webshop eigenaar zou de producten die hij/zij verkoopt ook moeten aanbieden via eBay en Marktplaats, net als iedere ondernemer zijn of haar diensten ook op z’n minst op Marktplaats moeten plaatsen. Waarom? Simpelweg omdat je hierdoor meer producten gaat verkopen.

Zowel eBay als Marktplaats zijn enorm grote platformen met grote aantallen bezoekers, iedere dag weer. Deze platformen geven jou de mogelijkheid gebruik te maken van de bezoekers die zij dagelijks naar hun website trekken. Zonde om die mogelijk niet te gebruiken..

Omdat er zoveel bezoekers naar deze platformen komen is er ook concurrentie. Hoe kun je er dan toch voor zorgen dat JIJ meer verkopen gaat krijgen van jouw producten of diensten? Dat leer je in dit artikel.

Toen ik begon met het schrijven aan dit artikel was mijn insteek om tips te geven over hoe je meer verkopen zou krijgen via eBay, tijdens het schrijven kwam ik erachter dat heel veel tips ook van mega waarde zijn voor verkopers op Marktplaats. Om deze reden heb ik besloten deze artikelen samen te voegen. Sommige tips zullen platform specifiek zijn maar de meeste tips zijn van toepassing op beide platformen.

Je ziet ze wel voorbij komen, de advertentie’s zonder productomschrijving of een productomschrijving die te verwaarlozen is. Je doet er goed aan je product duidelijk te omschrijven, de productkenmerken te benoemen maar zeker ook om een ‘verhaal’ over je product te vertellen. Wat kun je ermee? Waarvoor gebruik je het? Wat is het verhaal achter het product? Onderscheid je met je productteksten!

Een bekend gezegde “Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden” maar één afbeelding is niet meer genoeg. Geef de bezoeker een duidelijk beeld van wat hij/zij gaat krijgen. Wat kan er van jouw product worden verwacht?

Upload bijvoorbeeld foto’s van de verschillende aanzichten van je product of maak foto’s van jouw product wanneer deze in gebruik is. Wil je echt een verschil maken op eBay? Op eBay kun je nu ook video’s plaatsen bij je advertentie’s. Een video zegt dan weer meer dan 1000 afbeeldingen 😉

Maar weinig mensen kijken naar alle producten die worden aangeboden, op zowel eBay als op Marktplaats kan worden gezocht naar producten, een belangrijk onderdeel hier is de titel van je product.

De zoekresultaten op eBay en Marktplaats worden beïnvloed door de titel van je product. Daarom is het van belang dat je duidelijk benoemd wat het product is. Hoe relevanter de producttitel is hoe eerder het product in de zoekresultaten wordt getoond.

Via de Google Keywordplanner kun je bekijken op welke zoekwoorden er vaak wordt gezocht. Zo zijn er voor verschillende producten meerdere woorden te bedenken. Via de keywordplanner kun je bekijken welke woorden jouw doelgroep het meest gebruikt.

Wanneer een bezoeker een aankoop doet dan wil de bezoeker in 9 van de 10 gevallen het product gisteren al in huis hebben. Wanneer jij op de eerstvolgende dag nadat de bestelling is geplaatst, of zelfs op dezelfde dag, de bestelling al kunt leveren is dit een groot pluspunt voor veel mensen.

Wanneer een klant een aankoop bij jou doet via eBay of Marktplaats weet de klant nog niet altijd dat jij een webwinkel hebt. Doe daarom bij een bestelling ook altijd een flyer met een relevante extra aanbieding voor het product welke bij jou is gekocht, eventueel met een kortingsvoucher.

Door een relevante en onweerstaanbare aanbieding bij een bestelling te doen is de kans groter dat je nog een verkoop realiseert aan dezelfde klant.

Bewaar van IEDERE klant die je hebt of het nu via eBay is, via Marktplaats of via je eigen website. Door de e-mailadressen van je klanten te bewaren kun je je bestaande klanten altijd een keer mailen met een speciale aanbieding en hiermee je omzet vergroten.

Veel klanten betalen liever iets meer voor een product dan dat ze moeten worstelen met ingewikkelde verzendkosten die overal weer anders zijn. In mijn ervaring kun je beter je productprijs verhogen dan verzendkosten berekenen.

Deze tip is voornamelijk van toepassing voor verkopers op eBay omdat je op eBay er echt uitspringt wanneer je gratis verzending aanbiedt. Op Marktplaats staat dit niet in de zoekresultaten maar is dit een extra trigger om tot aankoop over te gaan in de productadvertentie zelf.

Zowel eBay als Marktplaats benoemen het als voordeel wanneer een verkoper ook betalingen accepteert via PayPal. Waarom? PayPal beschermt de koper tegen frauduleuze verkopers.

Wanneer een klant een betaling verricht via PayPal kun je dit later laten uitbetalen op je eigen bankrekening. PayPal is dus enkel en alleen een tussenpartij om je betalingen te ontvangen.

Wanneer jij in staat bent de totale orderwaarde van de bestelling te verhogen houdt dit in dat je meer omzet en als het goed is ook meer marge ontvangt per bestelling.

Je kunt je orderwaarde vergroten door een upsell aan te bieden, een relevant product of iets waarvan je weet dat mensen het kopen. In een benzinepomp wordt niet voor niets bij het afrekenen gevraagd of je nog een reep chocolade wilt voor 1 euro 😉

Als je de orderwaarde van je bestelling hebt weten te verhogen is het vervolgens aan jou de taak om de klant vaker een bestelling bij jou te laten plaatsen en zo de klantwaarde te verhogen.

Je kunt dit doen door een klant aanbiedingen te sturen of de nieuwe zomer collectie toe te sturen. Wanneer je een kapperszaak hebt dan weet je bijvoorbeeld dat klanten gemiddeld om de 3 maanden geknipt moeten worden. Waarom stuur je niet na 3 maanden na het knippen een mail naar de klant dat er een kop koffie voor hem of haar klaarstaat?

Op eBay zijn er verschillende methodes om je advertentie net even wat extra te laten opvallen. Je kunt een vergrote afbeelding gebruiken, een label bij je advertentie plaatsen en nog meer aandachtstrekkers toevoegen. Doe dit voor de goedlopende producten zodat je daar nog meer van gaat verkopen.

Op Marktplaats zijn ook meerdere advertentievormen mogelijk, zo kun je je advertentie omhoog plaatsen of een topadvertentie aanmaken. Voor ondernemers heeft Marktplaats een eigen advertentiesysteem namelijk Marktplaats Admarkt.

Via Marktplaats Admarkt kun je een bod per klik instellen en Marktplaats plaatst jouw producten dan bij andere producten die relevant zijn om zo meer gebruikers naar jouw advertentie te sturen.

eBay heeft een speciaal programma voor vertrouwde verkopers op eBay. Wanneer je een eBay PowerSeller bent dan krijg je dit label in jouw profiel en bij iedere advertentie te zien wat voor de gebruikers van eBay direct een teken is dat de verkoper betrouwbaar is.

Wat moet je doen om een eBay PowerSeller te worden?

Om een eBay PowerSeller te worden moet je wel voldoen aan een aantal eisen, zo moet je voor minimaal 3000 euro aan producten hebben verkocht, minimaal 100 transacties hebben gehad en een positieve feedback score hebben van minimaal 98%, ook moet je meer dan 90 dagen actief zijn als verkoper op het platform.

Tips voor eBay PowerSellers

Om een eBay PowerSeller te worden en te blijven moet jouw eBay account een goede accountreputatie behouden. Om een eBay PowerSeller te worden heb ik hieronder nog een aantal tips die vooral invloed hebben op je eBay account.

Tip 13: Wacht niet af, vraag om feedback

Feedback is belangrijk op eBay, het aantal positieve en negatieve ervaringen wordt gedeeld op jouw profiel. Hoe meer positieve ervaringen klanten met jou hebben hoe eerder een andere klant een product bij jou zal aanschaffen. Daarbij is het ook belangrijk dat je feedback verzameld voor het eBay PowerSellers programma en natuurlijk is het voor jezelf ook van belang om te weten wat klanten over jou te zeggen hebben.

Tip 14: Geef zelf ook feedback aan je klanten

Op het moment dat jij zelf feedback geeft over bijvoorbeeld de betaling, dan krijgen gebruikers van eBay hier een melding van. Op dat moment wordt een klant eraan herinnert dat het mogelijk is om een reactie of om feedback achter te laten. De kans dat een klant ook feedback bij jou achter laat wordt hiermee groter.

Tip 15: Reageer op negatieve feedback

Negatieve feedback is ook feedback. Ook al zou je het tot een minimum moeten beperken maar reageer op ieder negatief bericht. Hiermee laat je zien dat je oplossingsgericht bent en alles eraan doet om de aankoopervaring zo goed mogelijk te laten verlopen.

Tip 16: Los problemen DIRECT op

Een negatieve feedback is niet perse slecht, je kunt je doorontwikkelen en je processen verbeteren. Ook kun je een negatieve feedback zien als een kans om een probleem op te lossen en de negatieve feedback te veranderen in een positieve ervaring.

Op het moment dat je een probleem van je klant oplost dan kan de klant haar feedback namelijk nog aanpassen. Dit moet altijd jouw doel zijn.

Tip 17: SS – Super Support

Geef de klant een super goede klantbeleving, een onderdeel hiervan is de support die je levert. Een goede support scheelt je enorm veel negatieve feedback omdat je de problemen vooraf al kunt oplossen met de klant.

Tip 18: Verkoop goedkope en populaire producten om je accountreputatie mee op te bouwen

Een goedkoop product verkoopt vaak sneller dan een duurder product. Om de eerste 100 producten te verkopen zodat je een eBay PowerSeller kunt worden kun je daarom soms beter een aantal producten in de aanbieding verkopen om zo de positieve feedback en de salestargets van eBay te behalen.

Vervolgens kun je wanneer je een eBay PowerSeller bent je prijzen weer verhogen, je zult zien dat je als PowerSeller een voordeel hebt boven andere verkopers en dat is vertrouwen. Vertrouwen is enorm belangrijk en wanneer kopers weten dat je een betrouwbare verkoper bent zijn ze bereid hier zelfs meer voor te betalen.

eBay heeft een eigen sectie met de meest verkochte producten, of te wel producten die je sowieso kunt verkopen. Je kunt met deze producten je eBay account opstarten en de eerste 100 verkopen realiseren om vervolgens de eBay PowerSeller status te gebruiken voor je eigen webshop en markt.

Tip 19: Maak je eigen eBay webwinkel

Als ondernemer kun je je eigen eBay webwinkel bouwen, hierin kun je al je producten plaatsen en bezoekers op eBay kunnen dan door je producten scrollen en producten aankopen die zij willen.

Met een eBay webwinkel houd je de gebruiker op eBay, met als voordeel dat de gebruiker eBay vaak als vertrouwde omgeving zien en makkelijker converteert naar een betalende klant.

Voor veel (grotere) webwinkelsoftware zijn er ook koppelingen beschikbaar die de inhoud van jouw webwinkel automatisch kopieert en hier een eBay webwinkel van maakt zodat je wel alle voordelen van de eBay webwinkel hebt maar niet de tijd, moeite en stress hebt van het bouwen van nog een webwinkel.

Tip 20: Kies een niche voor je eBay productenportfolio

Veel eBay PowerSellers beginnen allerlei producten aan te bieden, doordat ze ervaren dat ze door de voordelen van het programma veel makkelijker en veel meer verkopen kunnen genereren. In veel gevallen is het echter beter om je te specialiseren in één niche.

Wanneer je je specialiseert kun je vaak hogere prijzen vragen voor een product omdat jij de ‘expert’ bent. Je kunt al je marketing op één doelgroep richten en je focus behouden.

Tip 21: Wat werkt en wat niet werkt

Voor alle tips geldt dat het voor iedere markt en iedere doelgroep net even iets anders kan zijn dan de ervaringen die ik heb gehad. Daarom is het ook belangrijk om in jouw business te kijken naar de activiteiten die werken en omzet opleveren, maar vooral ook naar de activiteiten die alleen maar geld kosten en dus niet goed voor je werken en om hiermee te stoppen. Geloof me, als je dit inventariseert zul je schrikken van waar je de afgelopen tijd mee bezig bent geweest 😉

Heb je deze artikelen al gelezen:

Wil je jouw Facebook en Instagram Marketing uitbesteden? Wij verzorgen Facebook Marketing & Advertising voor bedrijven. Ook verzorgen wij de inrichting van Funnels en Marketing Automation? Wij helpen je graag, neem gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Youri Meuleman is de oprichter van OVA B.V. en mede-eigenaar bij MailBlue B.V. Hij specialiseert zich in het exponentieel laten groeien van bedrijven door het inzetten van funnels & advertising. In 2017 liet hij MailBlue B.V. 2887,5% groeien in bedrijfsresultaat na overname zonder tussenkomst van externe financierders. Naast zijn eigen ondernemingen ondersteunt hij ondernemers om extreme groei te realisereren in hun business door middel van online trainingsprogramma's en zijn z'n ebooks meer dan 92.000x gedownload.
Reactie plaatsen

Maak jij nog geen gebruik van MailBlue?

Blue Academy