Backlinkstrategieën - De waarheid over backlinks…
Backlinkstrategieën - De waarheid over backlinks…
31 mei 2016 
3 min. leestijd

Backlinkstrategieën - De waarheid over backlinks…

Je wilt hoger scoren in de zoekmachines en je hebt gehoord over backlinks maar je hoort hier verschillende verhalen over. Werken backlinks nog wel? Wat zijn de meest effectieve backlinkstrategieën? Je leest het in dit artikel.

Wat zijn backlinks?

Voordat ik de diepte in ga over backlinking en de bij behoorde strategieën zal ik eerst in het kort ingaan op de vraag: “Wat zijn backlinks?”.

Backlinks zijn simpelweg linkjes vanaf andere websites die linken naar jouw website. Dus iedere website die verwijst naar jouw website zijn backlinks.

In het begin van Google werden de rankings in de zoekresultaten voor een groot deel bepaald door backlinks. Eigenlijk vrij logisch, hoe meer backlinks een website heeft hoe populairder de website is. Waarom zouden er anders zoveel websites naar die ene website linken?

Google zag deze links dus eigenlijk als een stem. Een stem voor een website en de website met de meeste stemmen die kwam bovenaan in de zoekresultaten te staan. Totdat de *slimme* SEO-experts misbruik gingen maken van dit algoritme…

Werken backlinks nog wel?

Nadat de zogenaamde SEO-experts misbruik maakte van het algoritme van de zoekmachines door backlinks te kopen is het algoritme aangepast.

Door simpelweg links te kopen werden er binnen een paar uur duizenden linkjes geplaatst die verwezen naar jouw website, klinkt goed toch? Nouja.. Bijna dan. De linkjes werden op niet relevante websites geplaatst en op websites die werden gemaakt om alleen maar waardeloze links te plaatsen.

Google en de andere zoekmachines namen hierop actie, ze hebben het algoritme veranderd waardoor niet alleen het aantal backlinks voor een website meetelt maar ook de kwaliteit van de website waar vandaan wordt gelinkt. Evenals de relevantie van de website.

Backlinks zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van het algoritme van de zoekmachines. Alleen de links moeten dus waardevol en relevant zijn, wanneer ze dat zijn dan ga je profiteren van de voordelen van het hebben van backlinks.

Wanneer je in de zoekmachines gaat zoeken naar “backlinks” dan kom je al snel websites tegen die tegen betaling deze links verkopen, sommige bieden zelfs “Nederlandse backlinks” te koop aan.

Wanneer je het woord “backlinks” in combinatie met de term “kopen” ziet staan moeten de alarmbellen eigenlijk direct afgaan. Deze bedrijven bieden namelijk waardeloze backlinks aan waar je niet alleen niets aan hebt maar waardoor je zelfs schade aan je rankings in de zoekmachines kunt oplopen.

Er zijn ook “linkbuilding services” dit zijn bedrijven die relevante links voor jou gaan zoeken en proberen op verschillende websites een link naar jou website geplaatst te krijgen. Dit kan heel waardevol zijn, alleen kijk uit met welk bedrijf je in zee gaat. Hier zitten ook veel “shady” bedrijven bij.

Hoe krijg je meer kwalitatieve backlinks?

Welke backlinkstrategieën werken nu nog wel en hoe krijg je nu wel die waardevolle links naar je website? Dat is natuurlijk de vraag.

Om je rankings in de zoekmachines te verbeteren zul je met een goede backlinkstrategie moeten komen. Hieronder vind je een aantal ideeën die je kunt toepassen om meer links naar je website te krijgen.

Gastbloggen

Zoek websites die gerelateerd zijn aan jouw website en waar jouw website relevant voor is. Schrijf vervolgens een kwalitatieve blog voor die website die ze gratis mogen plaatsen op hun website waardoor zij dus waarde leveren aan hun lezers en plaats hier vervolgens een klikbare link in naar jouw website.

Infographics

Infographics worden vaak gedeeld op andere blogs, als jij investeert in het maken van toffe afbeeldingen en infographics dan kunnen andere blogs deze gebruiken op hun blog. Natuurlijk moeten ze dan wel even een linkje naar jouw website plaatsen in hun bronvermelding 😉

Krijg backlinks uit Social Media

Wanneer jouw blog gedeeld wordt op Social Media zoals Facebook en Twitter dan telt dit ook als backlink. Sterker nog, het sociale gebruik van een gebruiker wordt steeds belangrijker in de rankings van Google. Google is steeds meer bezig om de menselijke factor in het algoritme te krijgen, een belangrijke dus.

Schrijf waardevolle artikelen

Waardevolle artikelen worden gedeeld, schrijf waardevolle artikelen en er worden vanzelf backlinks geplaatst naar jouw artikel. Je kunt ook eens kijken naar de tool “BuzzSumo” waarin je kunt zien wat voor artikelen in jouw markt viraal gaan om zo daarop in te spelen.

PS. Wanneer je backlinks plaatst op andere websites zorg er dan voor dat de link niet is “Klik hier” maar dat de link is “Facebook Adverteren” zodat Google direct weet waar de link over gaat en jouw website op het keyword hoger kan ranken.

Over de schrijver
Youri Meuleman is de oprichter van OVA B.V. en mede-eigenaar bij MailBlue B.V. Hij specialiseert zich in het exponentieel laten groeien van bedrijven door het inzetten van funnels & advertising. In 2017 liet hij MailBlue B.V. 2887,5% groeien in bedrijfsresultaat na overname zonder tussenkomst van externe financierders. Naast zijn eigen ondernemingen ondersteunt hij ondernemers om extreme groei te realisereren in hun business door middel van online trainingsprogramma's en zijn z'n ebooks meer dan 92.000x gedownload.
Reactie plaatsen

Maak jij nog geen gebruik van MailBlue?

Blue Academy