Campagnes testen in ActiveCampaign | OVA.nl door Youri Meuleman
Campagnes testen in ActiveCampaign

Campagnes testen in ActiveCampaign

Voordat je een campagne naar contactpersonen verstuurt is het aan te raden om de e-mail te testen. Dit is een cruciaal en belangrijk onderdeel van het e-mail marketing proces. Om dit goed te kunnen doen raden wij aan om verschillende methoden te gebruiken.

Door de campagne te testen kun je er zeker van zijn dat links in e-mail goed werken, persoonlijke labels in berichten goed getoond worden, de juiste inhoud wordt getoond en nog veel meer. Door de e-mail voor een campagne grondig te testen kun je er ook achter komen hoe de berichten in verschillende programma’s en op verschillende apparaten getoond worden. Indien dat nodig is kun je dan aanpassingen aanbrengen om de inhoud goed te kunnen laten tonen.

Versturen van een test versie

Door een testversie van de e-mail te versturen kun je testen hoe de e-mail eruitziet in het e-mail programma dat door de ontvanger gebruikt worden. Deze methode van testen kun je gebruiken om te testen hoe het bericht wordt getoond in verschillende programma’s en op verschillende apparaten van collega’s. Deze test is handig om een definitieve, snelle beoordeling van de inhoud te geven en om ervoor te zorgen dat alle links en knoppen ook naar de juiste bestemming leiden wanneer erop wordt geklikt.

Antwoord op de testmail

Een antwoord op de test kan door de ontvangers verstuurd worden en wordt ontvangen op het e-mail adres dat je hebt ingevuld bij de afzender. Als je gebruik maakt van voorwaardelijke inhoud, persoonlijke Tags, koppelingsacties en andere soorten informatie die aan een contact zijn gekoppeld dan worden die niet weergegeven bij deze test. Bovendien worden alle acties zoals bijvoorbeeld het openen van het bericht en het klikken op een link in de e-mail, niet vastgelegd. Je kunt deze test vinden op twee verschillende plekken in de “Campaign "Automation Builder"”.
 • Door op het icoon met het tandwieltje in de rechter bovenhoek van de “Campaign Designer” te klikken.

 • Testmails versturen in ActiveCampaign

  Er opent nu een scherm met de instellingen die van toepassing zijn op de campagne. Hier kun je de campagne testen zoals op de foto hieronder te zien is.

  Testmails versturen in ActiveCampaign

 1. Je kunt de e-mail ook testen via de “Campaign Summary” die je aan het einde van het proces voor het ontwerpen van een campagne in beeld krijgt.

Hoe verstuur je Testmails in ActiveCampaign

Om de e-mail te kunnen testen hoef je alleen het adres in te vullen van de persoon die de test moet ontvangen in het vak van “Test Your Campaign”. Het invullen van dit adres gaat bij beide eerder genoemde mogelijkheden op dezelfde manier.

Testmails versturen in ActiveCampaign

Zorg er bij het gebruiken van deze functie voor dat je niet bij de ontvanger en de afzender hetzelfde e-mail adres gebruikt. Als dit wel het geval is dan bestaat de kans dat je geen test e-mail zult ontvangen. Je kunt dan ook problemen krijgen als beide e-mailadressen zich in hetzelfde domein bevinden. Om dit probleem te voorkomen is het aan te raden om de IP adressen van ActiveCampaign op de witte lijst van het netwerk van het bedrijf te zetten.

Desktop weergave vanuit instellingen

Met de “Desktop Preview” krijg je een beeld van de e-mail zoals deze getoond zal worden op een computer en op een mobiel apparaat. Door gebruik te maken van deze optie kun je zien hoe het ontwerp van de e-mail zich vertaald naar een mobiel apparaat. Dit kun je zien terwijl je wijzigingen in de e-mail aanbrengt.

Gebruik deze test in combinatie met andere test omdat elk apparaat en e-mailprogramma op een andere manier een e-mailbericht kan tonen. Om de desktop weergave te openen vanuit de “Campaign Designer” volg je onderstaande stappen.
 • Klik op het icoontje met het tandwiel in de rechter bovenhoek van de “Campaign Designer” zoals in de afbeelding hieronder getoond wordt.

 • Opmaak mail bekijken ActiveCampaign

 1. Er opent nu een scherm met “Campaign Settings”. Hierin kun je kiezen voor “Desktop Preview”.

Opmaak mail bekijken ActiveCampaign

 1. Er opent nu een nieuw scherm waarin je een voorbeeld van het bericht te zien krijgt op zowel een desktop als op een mobiele telefoon.

Opmaak mail bekijken ActiveCampaign desktop en mobiel

Desktop weergave vanuit de campagne samenvatting

Als je gebruik maakt van de optie voor desktop weergave vanuit de “Campaign Summary”, dan is het mogelijk om de e-mail vanuit het oogpunt van een specifieke contactpersoon te bekijken. Op die manier kun je ontdekken of de gepersonaliseerde "Tags" en specifieke inhoud goed getoond wordt. Het is hiermee ook direct mogelijk om een testversie van de e-mail te bekijken. Met deze functie kun je alleen zien hoe het bericht op een desktop getoond zal worden en niet op een smartphone of tablet. Om dit te kunnen doen doorloop je de volgende stappen.
 • Ga naar de pagina voor “Campaign Summary” van de campagne die je aan het maken bent door op “Summary” bovenin het scherm te klikken. Klik vervolgens op “Desktop Preview”.

 • Opmaak mail bekijken ActiveCampaign desktop en mobiel

 1. Er wordt nu een venster geopend waarin je de bureaublad versie van de e-mail kunt bekijken.

Opmaak mail bekijken ActiveCampaign desktop en mobiel

 1. Als je wilt weten hoe de e-mail bij een specifiek contactpersoon wordt weergegeven dan typ je het e-mailadres van de betreffende persoon in het veld daarvoor rechts bovenin het scherm. Vervolgens klik je op “Preview”. 1. Om de tekstindeling van de e-mail te bekijken klik je op “Format” en kies je in het menu dat nu verschijnt vervolgens op “Text".E-mail programma weergave

Door gebruik te maken van de “Email Client Preview” in ActiveCampaign kun je bekijken hoe de e-mail wordt getoond in verschillende e-mail programma’s. Je kunt dan testen hoe de e-mail eruit komt te zien als deze wordt ontvangen in de volgende programma’s:
 • Gmail
 • Yahoo
 • Apple Mail
 • Outlook (Outlook.com, 2003, 2007, 2010, 2013 en 2016)
 • Op een iPhone
 • Op een iPad

Wil je gebruik maken van deze functie met een Lite abonnement voor ActiveCampaign dan zitten hier kosten aan verbonden. Gebruikers die een Plus of Professional abonnement hebben kunnen maandelijks 5 “Previews” gratis gebruiken. Bij het Enterprise pakket zit deze functie volledig inbegrepen inclusief onbeperkte “Previews”.

Je kunt deze manier van testen op twee manieren openen in de “Campaign Builder":
 • Door op het tandwiel in de rechterbovenhoek van de “Campaign Builder" te klikken. Je krijgt dan een scherm met “Settings” te zien.
 • Je kunt ook gebruik maken van deze functie in de “Campaign Summary”.

 • In beide gevallen kies je voor de optie “E-mail Client Preview”.

 • Opmaak mail bekijken ActiveCampaign desktop en mobiel

 1. Er wordt nu een scherm getoond waarin je de e-mail kunt bekijken in de verschillende e-mail programma’s.

Opmaak mail bekijken ActiveCampaign Gmail

 1. Kies in de rechter hoek onderin het programma voor de optie “Share This” om een link te genereren die je kunt delen met collega’s. Hiermee kunnen collega’s de e-mail testen in verschillende e-mail programma’s als zij die gebruiken.

Opmaak mail bekijken ActiveCampaign Gmail

Campagne versturen naar een test lijst

Als de campagne is aangemaakt, dan kun je een kopie van het bericht maken en verzenden naar een testlijst. Hierbij is het aan te raden om gebruik te maken van e-mail adressen waar van je weet dat ze gebruik maken van verschillende e-mail programma’s. Daarnaast is het noodzakelijk dat jij en / of collega’s toegang hebben tot deze accounts om de weergave van het bericht te kunnen controleren. Naast de weergave in verschillende programma’s en op verschillende apparaten kun je hiermee ook testen of de inhoud goed wordt getoond, of links in de e-mail werken zoals zou moeten, of de e-mail persoonlijk is gemaakt doormiddel van de "Tags" die aan een contactpersoon zijn gekoppeld, of knoppen in het bericht goed werken en nog veel meer.

Acties terugkijken via Reports

Alle acties die met deze test worden uitgevoerd zullen worden vastgelegd en kunnen worden ingezien via het scherm voor “Reports” in ActiveCampaign. Ook voor het uitvoeren van deze test geldt dat je het beste gebruik kunt maken van verschillende e-mail adressen voor de ontvanger en de afzender om problemen met de test te voorkomen. Het uitvoeren van de test gaat als volgt:
 • Maak een kopie aan van de uw campagne. Ga hiervoor naar de pagina “Campaign Overview” en klik vervolgens op het pijltje in de regel achter de betreffende campagne. Er wordt nu een keuzelijst zichtbaar.

 • Campagnes testen in ActiveCampaign

 1. Klik op “Duplicate” om een kopie van de campagne te maken.

Campagnes testen in ActiveCampaign

 1. Klik vervolgens op “Continue” om de kopie te gebruiken die je zojuist hebt aangemaakt.

Campagnes testen in ActiveCampaign

 1. Navigeer vervolgens naar de "List" pagina in de “Campaign Builder" door in het bovenste menu op "List" te klikken.

Campagnes testen in ActiveCampaign

 1. Selecteer vervolgens de testlijst waarnaar je de campagne wilt verzenden door op het juiste selectievakje te klikken. Zorg ervoor dat geen andere lijst is aangevinkt.

Campagnes testen in ActiveCampaign

 1. Klik tot slot op “Next” in de rechter bovenhoek van het scherm en volg de rest van de stappen om een campagne naar de test lijst te verzenden.

Campagnes testen in ActiveCampaign

 

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank over ActiveCampaign vind je tientallen relevante artikelen die je helpen om sneller en beter te werken met ActiveCampaign. Leer bijvoorbeeld meer over:
Reactie plaatsen