LinkedIn adverteren: de meest uitgebreide blog over LinkedIn advertenties
LinkedIn adverteren: de meest uitgebreide blog over LinkedIn advertenties
05 december 2019 
7 min. leestijd

LinkedIn adverteren: de meest uitgebreide blog over LinkedIn advertenties

Hey maar OVA, jullie waren toch van de Facebook advertenties?! Ja zeker. Maar als marketeers houden wij altijd onze ogen open voor nieuwe kansen. En LinkedIn is een platform dat nou eenmaal andere kansen biedt dan bijvoorbeeld facebook en Instagram. Met ruim 7 miljoen Nederlandse zakelijke gebruikers is het een aantrekkelijk platform voor ondernemers die zich richten op B2B. 

“Maar het is duur” en “het levert mij niets op” is wat ik vaak heb gehoord van mensen die zelf al hebben geëxperimenteerd met LinkedIn. Het kan natuurlijk zijn dat LinkedIn niet het juiste platform voor jou is, of dat je het net wat beter aan kunt pakken voor betere resultaten. Daar gaan wij samen achter komen in dit blog ?

Linkedin webpagina

LinkedIn kent meer dan 7 miljoen Nederlandse leden en maar liefst 260 miljoen actieve leden wereldwijd. Een groot deel daarvan zijn besluitvormers binnen grote- en kleine bedrijven. Tel daar de uitgebreide opties om te segmenteren bij op (meer hierover in de volgende paragraaf!) en je hebt een aantrekkelijk platform voor B2B marketeers. Wereldwijd heeft al 94% van de B2B ondernemers LinkedIn advertenties uitgeprobeerd!

Zij die het goed doen kunnen rekenen op een hoge ROI (Return On Investment), merkbekendheid en kwalitatief goede leads. En ja, daar hangt een prijskaartje aan.  Voor harde sales is het geen goed advertentiemedium, voornamelijk omdat de CPA (cost per acquisition) hoger ligt dan op andere sociale platformen.

Even op een rijtje. LinkedIn adverteren is het proberen waard als:

  • Je actief bent in de B2B en zakelijke dienstverlening wil promoten
  • Als je als doel hebt om te bouwen aan je merkbekendheid
  • Een specifieke doelgroep hebt
  • En bereid bent om te betalen voor kwalitatief écht goede leads.

De kosten van LinkedIn adverteren liggen relatief hoger dan op andere sociale media. Je kan ervoor kiezen om CPC of CPM te adverteren. Oftewel: je betaalt per klik of je betaalt per duizend impressies. Welke je ook kiest, LinkedIn geeft je al een budget suggestie. Zo is het minimale dagbudget om te adverteren nu €10. Voor een cost-per-click advertentie betaal je mininaal €2 per klik. Je kan ook een maximumbudget instellen.

Het is een beetje lastig om te bepalen welke vorm van adverteren het goedkoopst is (en het meest oplevert). CPM advertenties worden over het algemeen gebruikt om meer naamsbekendheid te genereren. Voor leads adviseer ik dus een CPC strategie. 

Als je ervoor kiest om met cost-per-click advertenties te beginnen dan betaal je alleen als iemand ook daadwerkelijk op een advertentie klikt. Risico hierbij is natuurlijk wel dat de kosten hoog kunnen oplopen door veel clicks. Hou daarom de prestaties van je advertenties goed in de gaten via de LinkedIn Campaign Manager. Ga je over jouw budget heen, dan kan je de advertentie altijd pauzeren of stopzetten.

Het moet gezegd worden: een hoger bedrag vergroot je kansen op LinkedIn. Over het algemeen zou ik LinkedIn advertenties dan ook niet aanraden als je een klein budget ter beschikking hebt. Overigens geldt ook dat een hoger bedrag je meer data oplevert en dus meer kansen om je advertentie te optimaliseren, wat uiteindelijk weer je kansen op resultaten vergroot.

Één van de voordelen van LinkedIn is dat je veel opties hebt om te segmenteren. Je kan hiermee zeer specifieke doelgroepen bereiken en heel gericht adverteren. Het is misschien een open deur, maar zorg er dus voor dat je jouw doelgroep duidelijk voor ogen hebt! Het creëren van een buyer persona kan daarbij helpen. Houd er rekening mee dat je bij linkedIn target op wat mensen doen in hun professionele leven, en niet in hun persoonlijke leven. Dat is een groot verschil van LinkedIn ten opzichte van Facebook.

Heb je al een idee waar jouw doelgroep zicht bevindt? Je kan targeten op bedrijfsnaam, bedrijfstak en functietitel. Maar ook meer algemene criteria zoals locatie, geslacht en vaardigheden. Heb je al een goede website met veel bezoekers? Dan kan je je via LinkedIn ook richten op bezoekers van je website. Voor een succesvolle advertentie geldt dat de doelgroep niet te breed noch te specifiek dient te zijn. Ik adviseer om zo’n 5 targetmogelijkheden te gebruiken. De locatie target is trouwens verplicht! Handig is dat de campaign manager van LinkedIn een geschat bereik aangeeft. Je kunt kijken welke doelgroep het beste werkt door een A/B test uit te voeren. Dat doe je door één campagne te maken, deze te dupliceren en de targetingcriteria aan te passen. Hou het bij een of twee wijzigingen per keer. Anders kan je nooit meer achterhalen welke wijziging verantwoordelijk is voor het verschil in prestaties ?

Bonus tip: als je jouw doelgroep wil uitbreiden dan heeft LinkedIn een optie om vergelijkbare personen te zoeken en zo een groter bereik te realiseren.

Linkedin applicatie

Voor je aan de slag gaat wil ik je nog even wijzen op het feit dat er verschillende advertentiemogelijkheden zijn bij LinkedIn. Namelijk: 

Tekstadvertenties op LinkedIn

Als je jouw LinkedIn opent en naar de rechterkant van je pagina kijkt dan zie je tekstblokjes met afbeeldingen. Dit zijn te tekstadvertenties!

Sponsored content op LinkedIn

Deze advertenties zijn een stuk opvallender. Ze verschijnen namelijk middenin de tijdlijn, tussen de updates van je persoonlijke netwerk. Niet te missen dus! Het ziet eruit en leest weg als content, en daarom heeft deze vorm van adverteren over het algemeen meer succes.

InMail

Een advertentie regelrecht in de persoonlijke inbox van je doelgroep: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn! Sinds kort kan dit ook eindelijk in de Nederlandse versie van LinkedIn. Je betaalt zowel per ontvangen bericht als per geopend bericht. Target dus goed! En voeg hier een goede call-to-action toe. Je betaalt immers een vast tarief (in tegenstelling tot CPC advertenties).  

Heb je aan de hand van bovenstaande informatie besloten dat je de sprong naar LinkedIn advertenties wil wagen? Gaaf! Het is wat mij betreft zeker het proberen waard. Hier nog wat laatste tips voor succesvol adverteren op LinkedIn:

Zorg voor een goede LinkedIn bedrijfspagina

De advertentie wordt geplaatst onder jouw bedrijfspagina, en dus wil je dat deze er goed bij staat. In het kort betekent dat alle informatie volledig aangevuld is, er voldoende (en recente!) content aanwezig is op de tijdlijn. Zie het als een etalage voor jouw bedrijf.

Gebruik een lead magnet

Ik heb het in mijn blogs als eens eerder gehad over gratis weggevers op Facebook. Ook op LinkedIn werkt dit goed! Denk aan e-books, checklist en andere waardevolle content die een pijnpunt van jouw doelgroep behandelen en die zij gratis van jou ontvangen in ruil voor een e-mail adres (om ze vervolgens warm te maken voor jouw product met behulp van e-mail marketing)

Test eventueel verschillende advertenties uit door ze, met een identieke doelgroep en identiek budget, naast elkaar te laten lopen. Zo kom je er achter wat wel en niet werkt.

Zorg voor een goede landingspagina

Bij voorkeur gebruik je niet de homepagina van jouw website, maar richt je een speciale pagina in waar mensen maar één ding kunnen doen: zich aanmelden op jouw mailinglijst. Ik schreef eerder al een blog over het maken van landingspagina’s. LinkedIn zelf heeft overigens ook een optie voor het creëren van leadformulieren. 

Stel je advertentie in twee talen op

Het is wat verwarrend, maar LinkedIn heeft zowel een Engelstalige als een Nederlandstalige website en ziet deze als aparte websites. Nu zijn er veel Nederlanders die de Engelstalige versie gebruiken in plaats van de Nederlandse. Als je zeker wil weten dat je jouw doelgroep bereikt dan is het aan te raden om jouw advertentie in twee talen op te stellen.

Target de juiste doelgroep

De relatief hogere kosten van LinkedIn advertenties maken dat je geen geld wil “verspillen” aan de verkeerde doelgroep. Werk deze dus helder uit alvorens je aan linkedIn Ads gaat beginnen. Pak er eventueel een checklist voor het bepalen van je doelgroep bij als je hier extra hulp bij nodig hebt.

Track je resultaten

Je wil weten wat je uit je advertenties haalt en hoe je deze kunt verbeteren. Maak daarom gebruik van de LinkedIn Insights Tag of koppel je Google Analytics aan je advertenties.

Of hou je het toch liever bij Facebook? Hoe dan ook, als je hulp nodig hebt mag je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Maak jij nog geen gebruik van MailBlue?

Blue Academy