E-mails voor een campagne opmaken | OVA.nl door Youri Meuleman
E-mails voor een campagne opmaken

E-mails voor een campagne opmaken

In het ontwerp gedeelte van ActiveCampaign kun je eenvoudig de mooiste e-mails maken die je wilt versturen in jouw campagnes. Dit kan door gebruik te maken van programmeer taal zoals HTML, maar ook een stuk eenvoudiger in de “Designer” van ActiveCampaign.

In deze handleiding zal worden toegelicht welke mogelijkheden je hebt voor het opmaken van e-mails en hoe je de opmaak kunt doen.


Inhoud toevoegen en aanpassen

De inhoud van een bericht kun je opbouwen door gebruik te maken van de “Content Blocks” die worden aangeboden in het ontwerp scherm. Deze blokken kunnen verschillende soorten inhoud bevatten die je eenvoudig kunt gebruiken. Om dit te kunnen doen selecteer je een blok, gaat er met de muis op staan en klikt op de muisknop. Vervolgens houdt je deze knop ingedrukt en sleep je het blok naar de plek waar je deze graag wilt plaatsen.

Tijdens het slepen verschijnt er in het bericht een groene lijn om te markeren waar het blok met de inhoud geplaatst wordt als je deze loslaat. Om het blok te plaatsen laat je vervolgens eenvoudig de muisknop los. De volgende “Content Blocks” kun je in de “Email Desiger” zelf toevoegen een bericht:
  • Text – Hiermee kun je inhoud geven aan het bericht met behulp van tekst
  • Image – Deze functie wordt gebruik om afbeeldingen toe te voegen
  • Button – Voor het toevoegen van knoppen waarmee een actie kan worden uitgevoerd
  • Video – Als je een link wilt plaatsen naar een video op YouTube of Vimeo
  • Line Break – Deze functie kan gebruikt worden om een regeleinde toe te voegen tussen de verschillende blokken met inhoud die je plaats
  • Spacer – Voor het creëren van ruimte tussen blokken met inhoud
  • Social – Met deze optie wordt het voor bezoekers mogelijk om jouw website te delen via sociale media
  • HTML – Deze optie kan worden gebruikt om een eigen aangepaste HTML code toe te voegen

 


Een kolom toevoegen

Wil je een extra kolom toevoegen aan de e-mail campagne, dan kun je dit doen door een nieuw blok met inhoud naar de rand van een bestaand blok met inhoud in het bericht te slepen. Sleep het blok naar deze rand totdat deze wordt gemarkeerd.

Het is nu mogelijk om de grootte van de kolom zelf aan te passen. Dit kun je doen door op het blok te klikken, over de rand te gaan met de muis en de kolom naar de gewenste grootte toe te vormen door te slepen met de muis.

Afbeeldingen toevoegen en bewerken

Afbeeldingen toevoegen kan eenvoudig door een blok met “Image Content” in het bericht te plaatsen. Zodra je in het blok met inhoud geklikt hebt zie je alle afbeeldingen die je op dat moment hebt. Deze afbeeldingen worden getoond in de “Image Manager”. Wil je een nieuwe afbeelding toevoegen klik dan rechtsboven op de knop met “Add New Image”.

Om de afbeelding in de campagne toe te voegen selecteer je de betreffende afbeelding en klik je op “Choose”. De afbeelding is toegevoegd en je hebt nu de mogelijkheid om de afbeelding te bewerken. Dit kan door aanpassingen te doen of door de afbeelding bij te snijden.

Het is ook mogelijk om de afbeelding te vervangen door een andere afbeelding, het blok met de afbeelding naar een andere plek te verplaatsen of de grootte van de afbeelding te wijzigen. Wil je het formaat wijzigen, dan ga je met de muis over de afbeelding en klik je vervolgens de rand van de afbeelding aan.

Deze houdt je vast met de muis om de afbeelding in formaat te wijzigen door met de muis te slepen. Niet alleen de afbeelding, maar ook het blok waarin deze geplaatst is zal dan in grootte worden gewijzigd.Het is ook mogelijk om het formaat van de afbeelding handmatig aan te passen in het blok met “Image Content”. Om dit te kunnen doen ga je met de muis naar de afbeelding en klik je op de pijl die twee kanten op wijst rechts onderin de afbeelding. Klik op deze pijl en sleep vervolgens de afbeelding totdat deze de gewenste grootte heeft.


Tekst opmaken

Natuurlijk is het ook mogelijk om in de “Email Desiger” de tekst op te maken die je wilt gebruiken in een campagne. Hierbij kun je denken aan verschillende mogelijkheden zoals het aanpassen van de regelhoogte waarmee de ruimte tussen regels wordt getoond, het lettertype van de tekst, de grootte van de letters en de kleur van de tekst. Ook de marges aan de randen van het bericht en het toevoegen van een link kun je hier regelen.

De regelhoogte, marges en opvulling van de tekst kun je aanpassen via het tabblad “Options” aan de rechterkant in het menu. Hiermee is het ook mogelijk om de achtergrond kleur te wijzigen. Om dit te kunnen doen selecteer je het blok met de tekst die je wilt aanpassen en klik je vervolgens in het menu op “Options”. Om het lettertype aan te passen of stijl aan de tekst toe te voegen, klikt je eenvoudig op het gewenste blok met tekst.

Er verschijnt nu een menu waarin je een ander lettertype kunt toepassen, de lettergrootte kunt instellen, kleur kunt aanpassen en de tekst kunt uitlijnen. Wil je een link aan het bericht toevoegen waar een contactpersoon op kan klikken en wil je persoonlijke "Tags" toevoegen, dan kun je dat ook in dit menu doen.

Knoppen toevoegen

Door knoppen toe te voegen aan een e-mail kun je contactpersonen eenvoudig acties laten uitvoeren. Hierbij kun je denken aan het downloaden van een bestand met informatie over een bepaald product of het inschrijven voor een online cursus. Om een dergelijke knop toe te voegen klik je op een blok met “Button” en sleep je deze naar de gewenste plek in de e-mail. Standaard heeft de knop die je toevoegt de tekst “Click Here”.

Om de inhoud van de knop die je net geplaatst hebt aan te passen klik je op de knop en verwijder je de huidige tekst. Nu kun je de tekst invoeren die je graag op de knop wilt hebben staan. Het menu met “Options” aan de rechterkant biedt de mogelijkheid om een link toe te voegen. Met deze link wordt de ontvanger van het bericht naar bijvoorbeeld jouw website gestuurd zodra hij op de knop klikt. Ook hierbij kun je kiezen voor een achtergrond kleur, het lettertype, de tekengrootte en de kleur regelen vanuit het menu “Options”.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank over ActiveCampaign vind je tientallen relevante artikelen die je helpen om sneller en beter te werken met ActiveCampaign. Leer bijvoorbeeld meer over:
Reactie plaatsen